Sausio 23 d. 65-erių metų amžiaus moteris parskrido į Italiją iš Kinijos miesto Uhano, kur prasidėjo koronaviruso protrūkis. Po penkių dienų jai pasireiškė COVID-19 būdingi simptomai, todėl moteris buvo paguldyta į ligoninę, skelbia livescience.com. Pradiniai italės simptomai buvo sausas kosulys, gerklės skausmas, nosies gleivinės uždegimas (rinitas) ir konjunktyvitas. SARS-CoV-2 tyrimo rezultatas buvo teigiamas, o po kelių dienų ji ėmė karščiuoti ir vemti.

Trečiąją hospitalizacijos dieną sveikatos priežiūros specialistai paėmė akių tepinėlį ir jame rado koronaviruso genetinės medžiagos – ribonukleino rūgšties (RNR). Gydytojai nusprendė kasdien imti akių tepinėlį. Nors 20-ąją dieną konjunktyvitas praėjo, koronaviruso likučių akyse išliko dar vieną dieną. Ateinančias dvi dienas viruso nebuvo aptikta nei nosyje, nei akyse, bet 27-ąją dieną gydytojai pacientės akyse vėl rado naujojo koronaviruso.

„SARS-CoV-2 RNR vis dar buvo aptinkama akių tepinėliuose ir praėjus nemažai laiko po to, kai nosies tepinėliuose viruso nebebuvo“, – laiške rašė tyrimo autoriai. Atlikę laboratorinius bandymus, kurių metu viruso dalelės yra sustiprinamos, mokslininkai patvirtino, jog iš akių gautas viruso mėginys dauginosi ir buvo gyvybingas.

„Išsiaiškinome, kad SARS-CoV-2 užkrėstų pacientų akių skystyje gali būti gyvybingų viruso dalelių, todėl akių skystis yra potencialus užkrato šaltinis, – nurodė studijos autoriai. – Šis atradimas pabrėžia atsargumo priemonių, tokių kaip vengimas liesti nosį, burną ir akis bei dažnas rankų plovimas, svarbą.“

Be to, oftalmologai klinikinių apžiūrų metu turi elgtis atsargiai, nes akys gali būti viena iš viruso patekimo į organizmą vietų ir jo plitimo šaltinis. Atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad akys neretai užkrečiamos COVID-19 infekcijos pradžioje, todėl „būtina kaip įmanoma greičiau naudoti apsaugines priemones, skirtas neleisti virusui plisti šiuo būdu“, tvirtino mokslininkai.

Konjunktyvitas ir anksčiau buvo nurodytas kaip vienas iš galimų COVID-19 simptomų. Įdomu tai, kad iš Kinijos gauta pranešimų, kuriuose rašoma, jog akys yra tikėtinas infekcijos šaltinis, nes virusas gali daugintis akių skystyje. Tiesa, kol kas nėra aišku, kiek virulentiški iš akių paimti koronaviruso mėginiai.

Balandžio 17 d. tyrimas buvo išspausdintas žurnale „Annals of Internal Medicine“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)