Atpažįstamos penkios kivių rūšys ir visoms joms reikia pagalbos, kad išliktų. Kiviai yra lengvas grobis didesniems plėšrūnams, įskaitant ir kitus paukščius. Bet, žinoma daugiau problemų jiems sukėlė žmonės, kurie juos anksčiau medžiojo, o tada naikino jiems įprastas buveines. Tiesą sakant, žmonės stipriai pakeitė kivių elgesį. Ten, kur nėra žmonių atvežtų plėšrūnų, kiviai dažnai pasirodo ir dieną. Visur kitur jie įprastai gyvena naktinį gyvenimą.

Kiviai susiporuoja visam gyvenimui. Per sezoną patelė padeda vienintelį kiaušinį, bet labai didelį – kivio kiaušinis gali sverti net ketvirtadalį patelės svorio. Kaip minėjome, kivis yra maždaug vištos dydžio paukštis, tačiau jo kiaušinis – 6–10 kartų didesnis nei vištos. Kiaušinis yra toks didelis, kad likus 3 dienoms iki jo padėjimo patelės nebegali lesti – jų kūnuose tiesiog nebėra vietos maistui. Gerai bent tai, kad dažniausiai kiaušinį saugo ir šildo patinai.

Kiviai kartais vadinami „garbės žinduoliais“, nes jų plunksnos labiau primena kailį. Su žinduoliais juos sieja ir daugiau panašumų. Kivių kaulai nėra tuščiaviduriai, jie pasižymi stipria uosle, o patelės turi dvi išsivysčiusias kiaušides (kiti paukščiai ir net ančiasnapiai turi tik vieną išsivysčiusią kiaušidę). Kivių šnervės irgi yra neįprastoje vietoje – pačiame snapo gale. Kiviai vaikštinėja ieškodami sliekų, vabzdžių ir kito maisto, todėl tokia šnervių padėtis jiems yra patogi – jie užuodžia grobį dar prieš jį pamatydami. Ir gerai, nes kiviai labai prastai mato. Gamtininkai yra pastebėję, kad kai kurie kiviai yra visai akli, bet tai jiems visiškai netrukdo.

Kiviai turi sparnus, tačiau jie yra tokie neišsivystę, kad įprastai jų net nepamatysite. Tuo tarpu uodegos kiviai neturi.

Kadaise maoriai medžiojo kivius, tačiau tai darė su pagarba ir labai saikingai, nes tikėjo, kad šiuos paukščius saugo miško dievas Tane Mahuta. Kivių mėsa buvo valgoma, o plunksnos naudojamos ritualiniams kostiumams gaminti. Kiviai šiais laikais, žinoma, nebėra medžiojami – jie saugomi. Tačiau kivių plunksnos vis dar naudojamos įvairiems produktams gaminti. Jos renkamos nuo mirusių ir po automobilių ratais žuvusių kivių.