„Nusileidimas įvyko“, – per Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ tiesioginę televizijos transliaciją pranešė komentatorius.

„Įgula jaučiasi normaliai. Atskirais pilotuojamo erdvėlaivio nusileidimo etapais perkrovos siekė 4 G“, – sakoma „Roskosmos“ pranešime.

Kapsulė nusileido į pietryčius nuo Žezkazgano miesto Kazachstano centrinėje Karagandos srityje.

O. Skripočka ir J. Meir dirbo TKS nuo rugsėjo 25 dienos. Į stotį jie atskrido kartu su pirmuoju Jungtinių Arabų Emyratų astronautu Hazzaa al Mansoori; pastarasis po savaitės grįžo į Žemę kartu su rusų kosmonautu Aleksejumi Ovčininu ir amerikiečiu Nicku Hague'u.

A. Morganas į TKS atskrido praeitų metų liepos 20-ąją kartu su „Roskosmos“ kosmonautu Aleksandru Skvorcovu ir Europos kosmoso agentūros (ESA) astronautu Luca Parmitano.

„Roskosmos“ pareigūnai nurodė, kad „Sojuz“ įgula bus evakuota laikantis sugriežtintų saugumo priemonių dėl koronaviruso pandemijos.

Agentūra antradienį pranešė, kad žmonės, kurie pasitiks trijulę nusileidimo vietoje, buvo patikrinti dėl COVID-19 ir dėvės visą kūną dengiančius apsauginius drabužius.

Neįprasta ir tai, kad įgulos nariai nevyks į Karagandos oro uostą, kuris yra uždarytas kaip ir daugelis oro uostų visame pasaulyje. Vietoje to O. Skripočka į Rusiją išskris iš Baikonuro ksmodromo, iš kurio išskrenda erdvėlaiviai į TKS, o NASA astronautai į JAV išskris iš stepėse esančio Kyzylordos miesto, kurį per kelias valandas pasieks greitosios pagalbos automobiliais.

Prieš išvykimą iš TKS bendraudama su žiniasklaida J. Meir sakė, kad bus sunku atsisakyti apsikabinimų su šeimos nariais ir draugais sugrįžus į naują fizinės distancijos kultūrą Žemėje.

„Galvoju, kad Žemėje jausiuosi labiau izoliuota nei čia“, – sakė J. Meir. Ji ir jos kolegė iš NASA Christina Koch (Kristina Kuk) spalio mėnesį pateko į istoriją surengusios pirmąjį vien moterų išėjimą į atvirą kosmosą.

TKS – retas Rusijos ir Vakarų bendradarbiavimo pavyzdys – nuo 1998-ųjų orbita skrieja aplink Žemę maždaug 28 tūkst. km per val. greičiu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)