Simuliacija rodo, kad žmogaus iškosėtos aerozolinės dalelės – mažyčiai lašeliai, dar kurį laiką išliekantys ore ir laisvai judantys – plačiai paplinta aplinkui.

Tačiau ekspertai sako, kad toks modelis turėtų būti vertinamas atsargiai.

„Mums kylanti rizika užsikrėsti ir būti paveiktiems pakankamu to virusinio aerozolio kiekiu yra visiškai nežinoma“, – sakė Minesotos universiteto epidemiologijos ir visuomenės sveikatos docentė Kumi Smith.

Jos teigimu, minėta simuliacija „sudaro įspūdį, kad viruso perdavimas gali įvykti bet kokioje bendroje erdvėje“, tačiau dar neturima to įrodymų.

„Infekcinė dozė“

Anot K. Smith, didesnė rizika užsikrėsti koronavirusu yra turint artimą kontaktą su žmonėms, pavyzdžiui, kalbantis, kuomet gali būti pasklisti didesni lašeliai žmogui kalbant, čiaudint ar kosint. Tokio kontakto, kuris paprastai vyksta maždaug vieno metro atstumu, gali būti perduota „infekcinė dozė“.

Su tuo sutinka Vanderbilto universiteto Medicinos centro prevencinės medicinos ir infekcinių ligų profesorius Williamas Schaffneris.

„Realiame pasaulyje daugeliu atveju perdavimas įvyksta lašeliniu būdu vieno ar dviejų metrų atstumu, – sakė jis. – Oru sklindančios dalelės sklinda toliau ir ore lieka ilgiau, tačiau užsikrėtimas nuo tokių mažyčių lašelių veikiausiai neįvyksta labai dažnai.“

Abu ekspertai pažymėjo, kad šiuo metu yra labai mažai duomenų apie tai, kaip koronavirusas galėtų plisti oru, tačiau minėtas modelis rodo, jog svarbu laikytis atstumo nuo kitų žmonių ir prevenciškai dėvėti kaukę.

Kaukės kaip „šaltinio kontrolė“

Anot W. Schaffneriso, suomių mokslininkų sukurtas modelis yra „logiškas“, tačiau „jeigu visi laikytųsi JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) rekomendacijų, tai padėtų spręsti problemą“.

CDC amerikiečiams rekomenduoja viešumoje dėvėti kaukes.

Abu minėti ekspertai leidiniui „The Business Insider“ sakė, kad kaukės yra efektyvi „šaltinio kontrolės“ priemonė, nes kaukės potencialiai labiau neleidžia perduoti viruso kitiems, o ne yra apsisaugojimo priemonė. Kadangi žmonės gali būti užsikrėtę ir to nežinoti, W. Schaffneris sako, kad visi turėtų dėvėti kaukes ar prisidengti šaliku ar skarele viešumoje.

„Padeda bet kokios priemonės, – sakė jis. – Pagrindinė jų funkcija yra neleisti virusui plisti. Tokiu atveju mes visi saugome vienas kitą.“

Kodėl neturėtume atsipalaiduoti prie šeimos narių ir draugų

Gajus yra klaidingas įsitikinimas, kad virusu „užsikrečiama nuo nepažįstamų žmonių“, sakė K. Smith. Dėl to žmonės atsipalaiduoja ir nesisaugo prie šeimos narių ir draugų.

„Paprastai esame linkę atsipalaiduoti prie mums pažįstamų žmonių, tokių kaip šeimos nariai ir draugai, – sakė ji. – Tačiau būtent tuomet ir vyksta perdavimas.“

Kaukės dėvėjimas žmonėms taip pat suteikia apgaulingą saugumo jausmą, pažymi K. Smith. Jos teigimu, net ir dėvint kaukę reikia laikytis atstumo nuo kitų žmonių ir vengti liesti veidą.

„Bendravimas su draugais laikantis atstumo yra keistas. Tačiau būtent to reikia ir tai taip turi atrodyti“, – sakė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)