Preliminarūs Kinijos mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai paskelbti Jungtinių Valstijų ligų kontrolės ir prevencijos centrų leidinyje „Emerging Infectious Diseases“.

Nors žinia gąsdinanti, mokslininkai ramina, jog už tokio didelio atstumo nedideliais kiekiais aptiktas virusas nebūtinai yra užkrečiamas.

Šio tyrimo metu mokslininkų komanda iš Pekine veikiančios Karinių medicinos mokslų akademijos paėmė paviršiaus ir oro mėginių intensyvios terapijos ir paprastame skyriuose Huošenšano ligoninėje Uhane, kur buvo gydomi užsikrėtusieji koronavirusu. Čia nuo vasario 19 iki kovo 2 dienos buvo gydyti iš viso 24 pacientai.

Tyrimo rezultatai parodė, jog didžiausia viruso koncentracija buvo ant grindų ir tai „veikiausiai lėmė gravitacija ir oro srautas, dėl kurių dauguma viruso lašelių nukrenta ant žemės“.

Didelė viruso koncentracija buvo aptikta ir ant dažnai liečiamų paviršių, tokių kaip kompiuterio pelė, šiukšlių dėžės, lovų turėklai ir durų rankenos.

„Be to, viruso buvo aptikta ant pusės intensyvios terapijos skyriaus medikų avalynės padų, – nurodo mokslininkai. – Todėl medikų avalynės padai gali veikti kaip viruso pernešėjai.“

Oru perduodama grėsmė?

Mokslininkų komanda taip pat išanalizavimo vadinamąjį aerozolinį perdavimą, kai viruso lašeliai yra tokie smulkūs, jog išlieka ore kelias valandas, kitaip negu tais atvejais, kai žmogus nusičiaudi ar sukosėja ir viruso lašeliai per kelias sekundes nukrenta ant žemės.

Mokslininkai nustatė, jog didžiausia aerozolinė viruso koncentracija buvo prie pacientų ir už maždaug 4 metrų nuo jų, nors mažesni viruso kiekiai buvo rasti ir už maždaug 2,5 metro.

Džiugina tai, jog neužsikrėtė nė vienas ligoninės darbuotojas, ir tai „rodo, kad imamasi efektyvių prevencinių priemonių užkirsti kelią infekcijai“, nurodo tyrimo autoriai.

Koronaviruso aerozolizacija tarp mokslininkų kelia nemažai ginčų, nes neaišku, ar liga yra labai užkrečiama, jeigu itin smulkioje migloje yra nedidelis užkrato kiekis.

PSO skelbia, kad rizika užsikrėsti tokiu atveju yra maža, tačiau JAV sveikatos tarnybos laikosi atsargesnės pozicijos ir ragina žmones prisidengti veidus viešumoje, nes virusas gali būti perduodamas kvėpuojant ar kalbant.