Kilo įtarimas

Kaip pasakoja VU Fizikos fakulteto Branduolių ir elementariųjų dalelių fizikos centro administratorius M. Macijauskas, jis pirmosiomis karantino dienomis sukūrė COVID-19 pandemijos Lietuvoje stebėsenos žemėlapį.

Kovo priešpaskutinę savaitę, pasakoja fizikas, panašų žemėlapį sukūrė ir Registrų centras. „Truputį nusivyliau, kad tapau „nebereikalingas“, bet galiausiai pamaniau – Registrų centras vis tiek pateiks oficialią ir išsamią informaciją, daug patikimiau, nei su ribota informacija galiu aš“, – pasakoja pašnekovas.

M. Macijausko ir Registrų centro COVID-19 žemėlapiai

Tačiau po kiek laiko jam kilo įtarimas, kad Registrų centro žemėlapyje pateikiama informacija įtartinai panaši į VU Geografinės informacijos sistemoje pateikiamą informaciją. „Sekmadienį (kovo 29 dieną – Delfi) vakare nusprendžiau įsitikinti – Zarasų miesteliui priskyriau 7 pasveikusius asmenis... balandžio pirmai dienai. Šie duomenys kaip mat atsirado ir Registrų centro skelbiamame žemėlapyje. Supratau, kad mano renkami duomenys yra tiesiog automatiškai kopijuojami. Toks „pokštavimas“, nesiginsiu, yra nekorekštiškas, ypač įvertinus tai, kokios „progos“ dėka šie žemėlapiai išvis atsirado“, – įsitikinęs M. Macijauskas.

Informacijos neteikia

Fizikas pasakoja, kad kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministerijos COVID-19 informacinę grupę su prašymu teikti daugiau informacijos apie ligos atvejus Lietuvoje, mat jo „nežavėjo“ savarakiškai rankioti ir pateikti ne visada oficialiai patvirtintą informaciją. „Sulaukiau padėkos už pasiūlymą, ir pranešimą, kad „esant galimybei atsižvelgs į pasiūlymą“, – pasakoja fizikas.

Šiek tiek vėliau jis nusprendė kreiptis dar kartą – prašymus pateikti daugiau informacijos M. Macijauskas išsiuntė LR Vyriausybei, Sveikatos apsaugos ministerijai bei Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui. Po kelių dienų jis gavo atsakymą – sekti SAM pateikiamą informaciją. „Tačiau pastebėjau, kad Oficialiosios statistikos portale – rodomas tai Registrų centro, tai Vilniaus universiteto, tai vėl Registrų centro žemėlapis. Mano tyčia įvelta klaida iš Registrų centro žemėlapio dingo. Tačiau duomenys vis tiek buvo ir toliau naudojami tuos, kuriuos surenku aš. Taip Zarasuose bent iki 16 val. buvo 1000 „pasveikusių“ asmenų“, – sako M. Macijauskas.

Jis ragina oficialias institucijas pradėti teikti kasdien atnaujinamą informaciją apie tikslų per parą (00:00 – 24:00 val.) nustatytų COVID-19 atvejų skaičių bei nustatytų atvejų, pasveikusių asmenų bei (deja) mirusių asmenų skaičių Lietuvos savivaldybėse.

Mindaugas Macijauskas

Anot jo, tokia informacija yra reikalinga tam, kad būtų galima informuoti visuomenę. Turėdama šią informaciją visuomenė galėtų susidaryti aiškesnį vaizdą apie pandemijos plitimą Lietuvoje ir labiau saugotis galimo užsikrėtimo. Taip pat, anot fiziko, informacija reikalinga mokslininkams – kad šie, turėdami aiškius duomenis, galėtų prognozuoti pandemijos plitimą. M. Macijauskas teigia, kad tokia informacija yra reikalinga ir žiniasklaidai bei atviroms iniciatyvoms – kad šios galėtų pateikti aiškią, ne nuogirdomis ar gandais patvirtintą informaciją.

„Būsiu nepopuliarus, bet nemanau, kad tai vien tik dabartinės valdžios, ar Registrų centro problema. Pastarieji – regis taip pat negauna patikimesnės informacijos. Atvirų duomenų (angl. open data) stygius – yra įsisenėjusi problema, biurokratinio aparato nelankstumo padarinys Lietuvoje“, – sako mokslininkas.

Registrų centrui pavesta kurti žemėlapį, bet oficialios statistikos niekas neduoda

Delfi kreipėsi į Registrų centrą su prašymu pakomentuoti susiklosčiusią situaciją. Pateikiame visą Registrų centro atsakymą:

„Šiandien visi turime bendrą interesą – turėti vieningą, patikimą ir operatyviai atsinaujinantį informacijos šaltinį apie COVID-19 (koronaviruso infekcijos) situaciją šalyje. Dėl šios priežasties, vykdydami Sveikatos apsaugos ministerijos, kuri yra Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinės sistemos (ESPBI IS) valdytoja, nurodymą, pradėjome kurti žemėlapį, kuriame būtų pateikta informacija apie kiekvienoje šalies savivaldybėje nustatytus COVID-19 atvejus, atliktus tyrimus ir kiti visuomenei aktualūs duomenys.

Bandomajai žemėlapio versijai buvo panaudoti visi prieinami duomenų apie COVID-19 atvejus šaltiniai, tarp jų ir Vilniaus universiteto skelbti duomenys. Bandomojoje žemėlapio versijoje visi naudojami duomenų šaltiniai buvo nurodyti.

Registrų centro sukurta bandomoji žemėlapio versija buvo pristatyta ministerijos atstovams suderinti. Dar nebaigus visų derinimo darbų viešoje erdvėje pasirodė ši bandomoji versija.

Registrų centras yra pasiruošęs atnaujinti žemėlapį oficialia ir aktualia informacija, tačiau šiai dienai žemėlapiui dar negalime naudoti oficialių duomenų iš vieno šaltinio, nes jų negauname. Tikimasi, kad šią savaitę bus pasiektas galutinis susitarimas su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru dėl operatyvaus oficialių duomenų teikimo. Tuomet žemėlapyje bus naudojama oficiali statistika ir visuomenė galės naudotis patikimu bei operatyviai atnaujinamu informacijos šaltiniu“, – rašoma Registrų centro komentare.

Iš šio atsakymo pasidaro aišku, kad Registrų centro specialistai vykdė SAM nurodymą, o vėliau viešojoje erdvėje pasirodė žemėlapis, kuris yra nebaigtas kurti – Registrų centras neturi oficialaus duomenų šaltinio, kurio informacija galėtų pildyti tikslų Lietuvos COVID-19 pandemijos žemėlapį.

SAM niekad neteigė, kad tai – oficialūs duomenys

Kyla klausimas, kodėl net Registrų centras neturi oficialaus duomenų šaltinio, nors jam pavesta šią informaciją pateikti žemėlapio forma ir kodėl buvo paskubėta ir nelaukta, kol atsiras oficialių duomenų šaltinis. Netikslią informaciją rodantis Registrų centro žemėlapis yra net matomas svetainėje koronastop.lt.

Delfi kreipėsi į SAM su prašymu atsakyti į šiuos klausimus:

  • Kodėl nebaigtos versijos žemėlapis, kuris nėra dar galutinis produktas, šiuo metu viešai yra naudojamas ir Lietuvos statistikos puslapyje, ir koronastop.lt puslapyje?
  • Ar nemanote, kad yra neatsakinga oficialiuose institucijų puslapiuose rodyti statistiką, kuri yra nepatikima?
  • Kodėl Registrų centrui ministerija neduoda oficialių duomenų iš patikimo šaltinio?
  • Kas priėmė sprendimą, kad šis žemėlapis turėtų būti viešai matomas, nors jame pateikiama statistika yra nepatikima?

Į Delfi klausimus atsakė SAM patarėjas Linas Kavolius. Pateikiame jo atsakymą:

„Šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kuria virtualią duomenų bazę, kuri būtų grįsta E.sveikatoje pateikiama bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro surinkta informacija. Šią savaitę vyksta pirmieji testavimo darbai, todėl tikimąsi oficialią platformą paleisti artimiausiu metu.

Šioje sistemoje bus galima fiksuoti tikslią informaciją apie kasdien atliktų mėginių skaičių, pasveikusiųjų ir mirusiųjų skaičių bei kitą aktualią informaciją. Taip pat bus galima palyginti duomenis pagal pasirinktą laikotarpį.

SAM geranoriškai dalinasi visuomenės iniciatyvomis, tad tikėdami, kad žemėlapis sudaromas remiantis SAM skelbiamais duomenimis, pasidalinome žemėlapiu, kurio autorius žemėlapyje yra nurodytas. SAM niekuomet neteigė, jog tai yra oficialus šaltinis, o sulaukę gyventojų nusiskundimų dėl netikslumų, žemėlapį iš puslapio pašalinome.

Tai turėjo būti laikinas sprendimas, remiantis visuomenės iniciatyva, siekiant kuo greičiau sukurti SAM patikimą sistemą.

Kadangi koronaviruso situacija yra nauja ir reikalauja neplanuotų sprendimų, tam tikri kūrimo, integracijų, programų suderinamumo ir atvaizdavimo darbai užtrunka, todėl prašome visuomenės supratimo“.

Papildyta:

Po straipsnio publikacijos į Delfi kreipėsi Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus ir patikslino, kad neturint visų duomenų šią savaitę Registrų centro kurtą žemėlapį nuspręsta išimti iš Statistikos departamento ir svetainės koronastop.lt kol nebus gauta visi reikalingi duomenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)