Vidutinis atstumas nuo Žemės iki mėnulio yra 384 400 kilometrai. O štai mėnulis naktį iš balandžio 7 į 8 dieną bus nuo Žemės nutolęs tik 356 907 kilometrus, tad jis mums atrodys neįprastai didelis.

Mėnulis gražiausias, kai teka

Kaip teigia etnoastronomas Jonas Vaiškūnas, mėnulis aplink Žemę sukasi ne apskritimu, jo orbita – ištęsta. Kartais mėnulis priartėja prie Žemės, kai būna pilnatis.

Anot J. Vaiškūno, toks reiškinys pasitaiko kelis kartus per metus. „Tada Mėnulis atrodo sąlyginai didesnis nei įprasta. Nors žmonės dažniausiai pilnatį stebi vakare, kai ji teka.

Supermėnulis

Mėnulis visada tekėdamas atrodo didesnis negu iš tikrųjų būtų, jei į jį žiūrėtume pro atitinkamą optiką. Žmogaus akis linkusi daiktus prie horizonto padidinti. Tai toks senas žinomas optinis reiškinys“, – sako J. Vaiškūnas.

Etnoastronomas sako, kad šiuo metu mėnulis yra ryškus bei atrodo milžiniškas, kai teka.

Jis pabrėžia, kad terminas supermėnulis nėra astronominis.

Šis terminas buvo sugalvota astrologo Richardo Nolle'o 1979 metais taip įvardinusio pilną Mėnulį, kuomet jis prie žemės priartėja ne mažiau kaip 90 proc. nuo savo artimiausio Žemei orbitos taško.

Kodėl žmonės per pilnatį būna aktyvesni

„Kartais mėnuliui yra priskiriamos tam tikra įtaka žmogui. Mes žinome pasakojimą, kad pilnatis yra labai veiksminga. Išties, to iš mėnulio neatimsi. Jis yra sureikšminamas, mistifikuojamas, jam priskiriami dalykai kartais, kurie tikrai nuo jo nepriklauso. Žmonės pradeda su mėnulio sieti įvairius dalykus.

Vienas dalykas, kuriuo mėnulis išties pasižymi fiziniu veikimu – jis yra papildomas šviesos šaltinis. Tada, kai žmonės gyveno senovėje be dirbtinio apšvietimo, mėnulis veikė kaip antroji saulė. O saulė žinome kaip veikia: neleidžia miegoti, žmonės keliasi, kai saulė šviečia, dirba darbus“, – sako J. Vaiškūnas.

Anot jo, kažkada ir mėnulis tarnavo kaip apšvietimo priemonė. „Pilnatyje vyko dalykai, kurie negalėtų vykti, jei mėnulio nebūtų. Jei bernelis jos pas mergelę į naktinį pasimatymą, žinoma, jis tai darys pilnaties metu. Jei eis kas nors į medžioklę, tai aišku, kad pilnaties metu. Jei eis į karo žygį, galbūt, kad priešas nepastebėtų, o kad tu matytum, kur eini, tai pilnaties metu.

Pilnatis tada įgiję tokią reikšmę; aktyvesnio žmonių veikimo laikotarpis nuo labai senų laikų, kuris galbūt kažkur mūsų sieloje ir paliko tą prisiminimą, kad kai pilnatis – reikia veikti, būti judresniam, aktyvesniam.“, – teigia J. Vaiškūnas.

Ir nors šis mėnulis yra pramintas rausvu supermėnuliu, mėnulio šviesa nebus rožinė.

Papildyta 21 val. 47 min.:

Delfi operatorius Robertas Narmontas dalinasi supermėnulio neretušuota nuotrauka.

Supermėnulis 2020 04 07, neredaguota nuotrauka

Jei ir jums pavyko užfiksuoti šį reiškinį, savo nuotraukas galite siųsti adresu: pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)