„Tačiau visoje šitoje nežinomybėje galiu tvirtai pasakyti, kad vienas dalykas, kurio tikrai nesitikėjau, yra diskusija apie bandos imunitetą. Ji kilo taip netikėtai, kad kai pirmą kartą vienas žurnalistas paklausė mano nuomonės, ar tai būtų efektyvi priemonė kovoje su koronavirusu, aš garsiai nusijuokiau, nes maniau, kad jis juokauja“, – sakė jis.

Ir štai dabar pasirodo nemažai straipsnių ir komentarų dėl COVID-19 viruso ir argumento, kad, nors potencialiai pavojingas, bandos imunitetas gali tapti atsaku į mūsų krizę. Daugelis tokių žmonių teigia, kad bandos imunitetas yra prevencinė strategija, kuri gali sustabdyti ligos „potvynio bangą“, kurią daugelis prognozuoja.

„Visa tai paprasčiausiai yra nesąmonė. Bandos imunitetas be vakcinos pagal savo apibrėžimą nėra prevencinė priemonė“, – sako Gideonas Meyerowitzas-Katzas.

Štai jo paaiškinimas. Bandos imunitetas yra epidemiologinė sąvoka, apibūdinanti situaciją, kuomet pakankamai didelė populiacijos dalis yra atspari ligai, todėl infekcija šioje populiacijoje nebeplinta. Kitais žodžiais tariant, populiacijoje yra pakankamai žmonių, kurie negali užsikrėsti dėl to, kad buvo paskiepyti arba įgijo natūralų imunitetą, todėl pažeidžiami žmonės yra apsaugoti.

Imkime, pavyzdžiui, kiaulytę. Kiaulytė yra labai užkrečiama liga, tačiau santykinai gerybinė. Tai nemaloni liga, kartais sukelianti ilgalaikių komplikacijų. Ši liga taip pat yra užkardoma skiepais, dėl kurių didelio efektyvumo ši liga šiais laikais yra labai reta.

Kiaulytės bazinis reprodukcinis skaičius (RO) yra 10-12, kas reiškia, kad visiškai neapsaugotoje populiacijoje, kurioje niekas nėra atsparus virusui, kiekvienas užsikrėtęs žmogus gali užkrėsti dar 10-12 žmonių.

Tai reiškia, kad be skiepų maždaug 95 proc. tokios populiacijos bėgant laikui užsikrėstų kiaulyte. Tačiau net ir tokios itin užkrečiamos ligos atveju būtų maždaug 5 proc. žmonių, kurie nesusirgtų, nes kai visi kiti turi imunitetą ligai, nėra nuo ko užsikrėsti.

Kaip aiškina Gideonas Meyerowitzas-Katzas, šį skaičių galima padidinti skiepijant žmones, nes skiepai padaro žmones atsparius infekcijai, tačiau jie taip pat neleidžia žmonėms platinti ligos. Jeigu populiacijoje bus pakankamai daug atsparių ligai žmonių, tuomet bus galima sustabdyti ligos plitimą toje populiacijoje.

Tai ir yra vadinama bandos imunitetu.

Kiaulytės atveju reikia, kad 92 proc. populiacijos būtų atsparūs ligai, tada ji nustos plisti. Tai yra vadinama bandos imuniteto slenksčiu. Laimei, COVID-19 yra gerokai mažiau užkrečiamas nei kiaulytė, nes šio viruso RO yra apie 3.

Esant tokiam skaičiui, dalis populiacijos, kurią reikėtų užkrėsti, būtų mažesnė, tačiau vis tiek ji būtų labai didelė ir siektų apie 70 proc. Todėl, anot Gideono Meyerowitzo-Katzo, akivaizdu, kad bandos imunitetas niekada negali būti laikomas prevencine priemone.

Jeigu 70 proc. populiacijos užsikrėstų liga, jau pagal apibrėžimą tai nebūtų prevencija. Ir kaip tai galėtų būti? Juk didžioji dauguma žmonių šalyje sirgtų! Ir tai beviltiška nesąmonė, kad 70 proc. ribą būtų galima pasiekti tiesiog užkrėtus jaunus žmones, tai tiesiog absurdas, mano Gideonas Meyerowitzas-Katzas.

Jeigu imunitetą įgytų tik jauni žmonės, juk būtų ir vyresnio amžiaus žmonių be jokio imuniteto, todėl būtų be galo pavojinga bet kam virš tam tikros amžiaus ribos išeiti iš namų, nes tokie žmonės užsikrėstų.

Taip pat verta pagalvoti apie tokio siaubingo scenarijaus pasekmes. Remiantis optimistiškiausiais skaičiavimais, COVID-19 infekcijos mirtingumo lygis siekia apie 0,5-1 proc. Jeigu 70 proc. populiacijos suserga, tai 0,35-0,7 proc. žmonių mirtų, o tai yra katastrofiškas padarinys.

Maždaug 10 proc. visų infekcijos atvejų žmones tektų guldyti į ligoninę. Sergančių žmonių skaičių būtų milžiniškas, o tai turėtų rimtų pasekmių šaliai.

Liūdnas faktas yra tas, kad bandos imunitetas tiesiog nėra mūsų pandemijos sprendimo būdas. Taip, galiausiai jis gali ir taip išsivystyti, tačiau tikėtis, kad jis visus mus išgelbės, yra tiesiog nerealu. Apie bandos imunitetą bus galima kalbėti tuomet, kai turėsime sukurtą vakciną, ir nė sekundės anksčiau, nes tik tuomet galėsime tikrai sustabdyti epidemiją, sako Gideonas Meyerowitzas-Katzas.
O kol neturime vakcinos, visi, kalbantys apie bandos imunitetą kaip prevencinę strategiją kovoje su COVID-19, tiesiog klysta, sako jis. Laimei, yra kitų prevencinių priemonių užkirsti kelią infekcijos plitimui, ir paprasčiausias iš jų yra vengti sergančių žmonių.

Likti namie, saugotis ir išlaikyti kuo didesnį fizinį atstumą, sakė ekspertas.

Gideonas Meyerowitzas-Katzas yra Sidnėjuje dirbantis epidemiologas, besispecializuojantis chroniškų ligų srityje. Jis rašo tinklaraštį mokslo komunikacijos ir visuomenės sveikatos temomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)