Nauja tyrimas parodė, kad karbamidas, svarbus organinis žmogaus šlapimo komponentas, gali praversti gaminant betoną, naudojamą Mėnulio pastatuose

Daug kas gali iškarto gali pagalvoti: kodėl? Žemėje gaminame puikiausią betoną ir be šlapimo, kuo šlapalas būtų toks svarbus, gaminant betoną Mėnulyje?

Tyrėjai išbandė galimas Mėnulio statybines medžiagas, kuriose kaip plastifikatorius naudojamas karbamidas iš žmonių šlapimo

Sąlygos Mėnulio paviršiuje smarkiai atšiauresnės už Žemės. Ekstremalūs temperatūrų svyravimai, radiacija ir kartkartėmis nukrentantys meteoritai būsimiems astronautams Mėnulio paviršiuje nuobodžiauti neleis. Jų statiniai turės atlaikyti šios unikalios aplinkos iššūkius.

Be to, rinkdamiesi statybines medžiagas Mėnuliui, tyrėjai turi atsižvelgti į transportavimo iš Žemės svorį ir ar galima struktūras atspausdinti, nes mokslininkai dabar nagrinėja 3D spausdinimą kaip statybų Mėnulyje metodą.

Šiame naujame tyrime tyrėjai iš Norvegijos, Ispanijos, Nyderlandų ir Italijos, bendradarbiaudami su Europos kosmoso agentūra (ESA), atliko eksperimentus, tikrindami galimybę karbamidą iš žmogaus šlapimo naudoti kaip plastifikatorių — medžiagą, kuri gali būti pridedama į tokias medžiagas kaip betonas tam, kad prieš sukietėdamos, jos būtų lankstesnės.

Tyrėjai išbandė galimas Mėnulio statybines medžiagas, kuriose kaip plastifikatorius naudojamas karbamidas iš žmonių šlapimo

Bandymams komanda panaudojo ESA sukurtą medžiagą, kuri panaši į Mėnulio regolitą, birią Mėnulio paviršiaus medžiagą. Bandydami medžiagas su karbamidu ir kitais plastifikatoriais, jie fiksavo, kokį svorį jie atlaiko, koks medžiagos atsparumas, įkaitinus iki 80 °C ir dar išbandė ją, pakartotinai užšaldydami ir atitirpindami, taip atkartodami ekstremalius temperatūrų svyravimus Mėnulio paviršiuje.

„Dar netyrinėjome, kaip karbamidas būtų išskiriamas iš šlapimo, nes vertiname, ar tai iš viso būtų būtina, nes geopolimeriniam gal būtų galima panaudoti ir kitus jo komponentus,“ pranešime sakė Anna-Lena Kjøniksen, viena iš tyrėjų iš Norvegijos universiteto. „Mišiniui gali būti naudojamas vanduo iš šlapimo, kartu su vietinėmis Mėnulio medžiagomis arba abiejų jų kombinacija.“

Šlapimo tyrimas

Komada išsiaiškino, kad bandiniai, kuriuose kaip plastifikatorius naudotas karbamidas, atlaikė didelį svorį, liko stabilūs ir nesideformavo. Taigi, nors koncepciją komanda tirs ir toliau, siekdama nustatyti geriausias statybines medžiagas būsimiems statiniams Mėnulyje, šis jų tyrimas pateikė perspektyvius rezultatus.

Tyrimas publikuotas vasario 20 d. Journal of Cleaner Production.

Chelsea Gohd
www.space.com