Socialiniuose tinkluose įvairiomis kalbomis plinta ta pati neva išganingą informaciją skleidžianti žinutė – arbata gydo koronavirusą.

Tikriausiai visi norėtume, kad arbata iš tiesų sugebėtų naikinti pandemiją sukėlusį naująjį koronavirusą. Tačiau turime jus nuliūdinti – tai tikrai nėra tiesa ir tą turėtų žinoti kiekvienas, kuris baigė mokyklą.

DĖMESIO!!! CONVID-19 EFEKTINGIAUSIAS NAIKINIMO VAISTAS - PAPRASTA ARBATA!?
Socialiniai tinklai

Kilmė

Pateikiame melagingą žinutę, kuria lietuviai dalijasi feisbuke, kalba netaisyta:

DĖMESIO!!! CONVID-19 EFEKTINGIAUSIAS NAIKINIMO VAISTAS - PAPRASTA ARBATA!?

/////////////////////////////////////////////////////////

* Naujausios CNN žinios: - * _

Vyriausiasis Kinijos gydytojas Li Wenliang, nubaustas už tiesos pasakojimą apie koronarinį virusą ir miręs dėl tos pačios ligos, tyrimų tikslais užfiksavo stebėjimo bylas ir šiose bylose pasiūlė vaistą, kuris žymiai sumažintų viruso poveikį COVID-19 ant žmogaus kūno. Cheminės medžiagos * metilksantinas *, * teobrominas * ir * teofilinas * stimuliuoja junginius, kurie gali pašalinti šiuos virusus nuo žmogaus, turinčio bent vidutinę imuninę sistemą. Dar labiau šokiruoja tai, kad šie sudėtingi žodžiai, kuriuos taip sunku suprasti Kinijos žmonėms, iš tikrųjų Indijoje vadinami „arbata“, taip, mūsų įprastoje arbatoje jau yra visų šių cheminių medžiagų. Arbatos pagrindinis metilksantinas stimuliuoja kofeiną. Kiti metilksantinai, esantys arbatoje, yra du chemiškai panašūs junginiai, teobrominas ir teofilinas. Arbatos augalas sukuria šias chemines medžiagas kaip būdą apsisaugoti nuo vabzdžių ir kitų gyvūnų. Kas būtų pamanęs, kad visas šių virusų sprendimas yra paprastas arbatos puodelis. ir dėl šios priežasties Kinijoje išgydoma tiek daug pacientų. Kinijos ligoninės personalas pradėjo patiekti arbatą pacientams 3 kartus per dieną, o galiausiai * Uhane * buvo sustabdytas „šios pandemijos centras“, o infekcijos perdavimas bendruomenėse beveik nutrūko.

Prašome pasidalinti šia žinia su draugais ir šeima, kad jie žinotų apie šią palaiminimą arbatos pavidalu jūsų virtuvėje.
Persiųsta gavus.

Jokių įrodymų nėra

Šios melagingos žinutės pradžioje teigiama, kad tai – naujausios CNN žinios. Amerikiečių žiniasklaidos priemonė niekada tokios informacijos neplatino.

Melaginga žinutė

Šioje melagingoje žinutėje yra minimas kinų gydytojas Li Wenliangas, kuris tapo didvyriu, įspėjusiu kinus apie COVID-19 plitimą Uhane, kai kinų valdžia tai bandė nuslėpti. Vėliau šis medikas mirė nuo koronaviruso. Ši dalis yra tiesa: toks medikas tikrai egzistavo, o jo mirtis sukėlė pasipiktinimo bangą Kinijoje.

Tačiau toliau žinutės autorius ar autoriai pasitelkia fantaziją: teigiama, kad Li Wenliangas turėjo įrodymų, jog arbatoje randamos medžiagos (metilksantinai) gali sumažinti viruso poveikį. Neva todėl Kinijos ligoninės pradėjo COVID-19 pacientams tris kartus per dieną duoti arbatos.

Asociatyvi nuotr.

Taip, metilksantinų galima rasti arbatoje, taip pat – ir kavoje ar šokolade. Tačiau nėra jokių įrodymų, kad daktaras Li Wenliangas tyrė jų poveikį – jis buvo oftalmologas, o ne virusologas ar epidemiologas. Kitaip pasakius, jis gydė akis, o ne virusines ligas.

Taip pat nėra jokių įrodymų, kad Kinijos ligoninės COVID-19 pacientus specialiai gydė arbata.

Vasario mėnesį Kinijos žiniasklaida tokį teiginį net paneigė.

Savo ruožtu Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad kol kas nėra jokio šiandien egzistuojančio vaisto, kuris galėtų išgydyti COVID-19 užsikrėtusį asmenį.

Kadangi šiuo metu pasaulyje nėra vaistų ar vakcinos nuo koronaviruso, PSO rekomenduoja imtis šių veiksmų, kad neužsikrėstumėte:

  • Reguliariai plaukite rankas muilu ir vandeniu arba valykite jas rankų dezinfekantu, kurio sudėtyje yra alkoholio.
  • Laikykitės mažiausiai 1 metro atstumo tarp jūsų ir kosėjančių ar čiaudinčių žmonių.
  • Venkite liesti savo veidą.
  • Kai kosėjate ar čiaudote, uždenkite burną ir nosį.
  • Jei blogai jaučiatės, likite namuose.
  • Susilaikykite nuo rūkymo ir kitos veiklos, kuri silpnina plaučius.
  • Venkite nereikalingų kelionių, didelių susibūrimų.

Parengta bendradarbiaujant su „Facebook“ faktų tikrinimo programa.

Šaltiniai:

  • Pasaulio sveikatos organizacija
  • BBC
  • CNN
  • Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija
  • AFP Fact Check
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (424)