Tai – puodelis vyrams su ūsais. Jis turi specialią iš to paties porceliano pagamintą apsaugą ūsams. Ir ne, tai nėra kažkoks juokingas objektas kadaise sugalvotas kaip įdomi dovana. Tai iš tiesų buvo praktiškas daiktas.

Manoma, kad puodelį ūsuotiems sukūrė britų puodžius Harvey Adamsas. Tai turėjo įvykti antroje XIX amžiaus pusėje. XIX amžiuje daugelis Europos vyrų buvo ūsuoti. Tiesą sakant, Didžiosios Britanijos karinės pajėgos reikalavo, kad kariai nešiotų ūsus. Tai buvo vyriškumo ir autoriteto ženklas.

Praktiški arbatos puodeliai vyrams su ūsais

Savo ūsus vyrai apdorodavo vašku. Jis suteikdavo ūsams tvirtumo ir žvilgesio, tačiau ištirpdavo geriant karštus gėrimus. Negana to, arbata ar kava galėjo pakeisti šviesių ūsų spalvą. Taigi, puodžius Adamsas sugalvojo patobulinti įprastą arbatos puodelį.

Ūsuotiems vyrams skirti puodeliai turėjo iš tos pačios medžiagos pagamintą apsaugą, kuri pridengė ūsus nuo karšto gėrimo. Ūsai išlikdavo sausi ir tvarkingi, todėl ūsuoti ponai galėjo drąsiai gerti arbatą, nebijodami, kad vėliau atrodys juokingai. Šis išradimas greitai paplito po visą Europą, o vėliau – ir JAV.

Nuo trečiojo XX amžiaus dešimtmečio ūsų populiarumas ėmė blėsti. Vis daugiau vyrų vaikščiojo švariai nusiskutę. Ūsams reikėjo priežiūros, o ir mados pasikeitė, todėl ir specialūs puodeliai nebebuvo reikalingi.

Tiesa, dabar tokie puodeliai yra medžiojami kolekcionierių. Gaminamos ir modernios ūsuotiems skirto puodelio versijos. Dabar tai yra labiau jau juokinga dovana nei praktiškas daiktas, mat ūsų vaškas nėra toks populiarus.