Virusinė infekcija negali sklisti greičiau, nei tai leidžia atmosferos oro cirkuliacija. Be to, virusas užtrunka parą, kol įsitvirtina užkrėstojo kūne ir gali pradėti gaminti savas ląsteles, kurios vėliau gali būti perduodamos kitai aukai. Taigi virusas užtruktų apie mėnesį užkariauti tą Žemės pusrutulį, kuriame jis atsirado. Visam pasauliui užkrėsti prireiktų mažiausiai šešių mėnesių.

Kad liga plistų žaibiškai, ji turi atitikti tam tikrus kriterijus. Pirmiausia, turi sklisti oru ir galėti užkrėsti žmones per didelį atstumą. Antra, liga turi būti tokia agresyvi, kad net kelios viruso dalelės ar bakterija užkrėstų žmogų. Taip pat virusas turi labai greitai daugintis. Galiausiai užkrėstasis turi platinti ligą, kol pats dar nejaučia simptomų, kitaip jis būtų izoliuojamas ir užkratas nebeturėtų galimybių plisti.

Iš visų ligų gripas geriausiai atitinka šiuos kriterijus. 1918 m. siautęs ispaniškasis gripas nusinešė 50–100 mln. gyvybių.

Mirtinas gripas pasklinda per šešis mėnesius

Kompiuterinė simuliacija rodo, kad mutavusio paukščių gripo proveržis galėtų nužudyti daugiau nei 30 mln. gyventojų per šešis mėnesius.

1 mėnuo

Netektys: 28 582

1. Virusas pradeda sklisti ir užkrečia 800 žmonių Pietryčių Azijoje. Žmonės jį platina vietoje, o į kitus žemynus virusas patenka oru.

2 mėnuo

Netektys: 10 120 312

2. Kiekvienas ligonis vidutiniškai užkrečia po 2 ar 3 žmones.

3 mėnuo

Netektys: 32 918 534

3. Po šešių mėnesių virusas pasklinda po visą pasaulį. Aukų skaičius padidėja tris kartus, o liga toliau plinta.