Sutrikimas, kurį mokslininkai siūlo vadinti „fermentacijos šlapimo pūslėje sindromu“ arba „alkoholio fermentacijos šlapimo takuose sindromu“, yra panašus į kitą nepaprastai retą sutrikimą – alkoholio fermentacijos žarnyne sindromą. Esant pastarajam, užtenka suvalgyti angliavandenių turinčių maisto produktų ir galima apgirsti neišgėrus nė lašo alkoholio, rašoma sciencealert.com.

Naująjį sindromą gydytojai aptiko apžiūrėję diabetu sergančią 61-erių metų amžiaus pacientę. Moters diabetas buvo prastai valdomas, taip pat jai buvo pažeistos kepenys. Ji apsilankė Pitsburgo medicinos centro presbiterionų ligoninėje, kad būtų įtraukta į kepenų transplanto laukiančių asmenų sąrašą. Gydytojai įtarė, jog kepenys pažeistos dėl priklausomybės nuo alkoholio, nes keliuose šlapimo mėginiuose buvo aptikta jo pėdsakų.

„Iš pradžių mūsų ligoninės darbuotojai manė, kad ji slepia žalingą įprotį, – naujame tyrime rašė moters gydytojai. – Tačiau paskui pastebėjome, jog plazmos tyrimo ir šlapimo tyrimo, kurių metu kraujyje ir šlapime ieškoma etanolio metabolitų etilo gliukuronido ir etilo sulfato, rezultatai buvo neigiami, užtat šlapimo tyrimų rezultatai – teigiami.“

Be to, pacientė ne tik atkakliai neigė vartojusi alkoholio, bet ir neatrodė apsvaigusi apsilankymų ligoninėje metu, nors šlapime būdavo aptinkama daug etanolio. Kitas galvosūkis – didelis gliukozės kiekis šlapime (šis sutrikimas vadinamas hipergliukozurija) ir nemažai aktyvių mielių jame.

„Šie atradimai privertė pamėginti išsiaiškinti, ar šlapimo pūslėje apsigyvenusios mielės galėtų fermentuoti cukrų ir gaminti etanolį“, – teigė tyrėjai.

Išsamiau patyrinėjusi moters šlapimą, gydytojų komanda patvirtino, kad šlapimo pūslėje esančios mielės fermentuoja cukrų ir gamina etanolį – būtent dėl šios priežasties mėginių tyrimų rezultatai buvo teigiami.

Tyrėjai nustatė ir mielių rūšį. Tai – Candida glabrata, natūralios mielės, aptinkamos organizme ir giminingos alaus mielėms, bet paprastai jų kiekis organizme būna gerokai mažesnis.

Deja, gydytojams nepavyko išnaikinti mielių priešgrybeliniais vaistais (galbūt dėl prastai valdomo diabeto). Nepaisant unikalaus sutrikimo, moteris visgi buvo įtraukta į kepenų transplanto laukiančių asmenų sąrašą. Tiesa, gydytojų ataskaitoje neužsimenama apie tolesnį jos likimą.

Tyrinėdami šį atvejį, medikai rado ankstesnių duomenų apie etanolio gamybą šlapimo pūslėje, bet keistoji ypatybė buvo pastebėta tik pacientui mirus. Taip pat panašių rezultatų buvo gauta atlikus keletą eksperimentų in vitro.

Žinoma, visai įmanoma, kad buvo ir daugiau šį retą sutrikimą turinčių žmonių, tiesiog simptomai liko neatpažinti dėl neįprasto ir beveik nežinomo patologijos pobūdžio.

„Mūsų darbe aprašyti dviejų kepenų persodinimo komandų, dirbančių skirtingose įstaigose, potyriai rodo, kaip lengva nepastebėti signalų, jog asmuo serga alkoholio fermentacijos šlapimo takuose sindromu, – nurodė tyrimo autoriai. – Gydytojai praktikai turi kruopščiai atsižvelgti į pacientų ligos istoriją bei laboratorinių tyrimų rezultatus ir visada stengtis išsiaiškinti, esant neatitikimams.“
Studijos rezultatai išspausdinti žurnale „Annals of Internal Medicine“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)