Trumpas atsakymas yra tas, kad niekas nežino. Tačiau, jeigu lygintume su kitais tarp žmonių plintančiais koronavirusais, kaip naujojo viruso pusbroliai SARS ir MERS virusai, tai galima teigti, kad naujasis virusas gali išlikti ant paviršių – metalo, stiklo ar plastiko – iki devynerių dienų, rodo neseniai atliktas tyrimas.

Palyginimui, gripo virusai ant paviršių gali išlikti tik maždaug 48 valandas.

Naujojo tyrimo metu mokslininkai analizavo kelias dešimtis anksčiau paskelbtų mokslinių darbų apie žmonių koronavirusus (kitokius nei naujasis koronavirusas), kad geriau suprastų, kaip jie gali išgyventi, kol neužkrėtė žmogaus. Jų autoriai nustatė, kad koronavirusai gali tūnoti ant paviršių ilgiau nei savaitę. Tačiau kai kurie jų nebėra aktyvūs aukštesnėje nei 30 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Tyrimų autoriai taip pat nustatė, kad šiuos koronavirusus efektyviai sunaikina buityje naudojamos dezinfekavimo priemonės.

Koronavirusas Milane

Pavyzdžiui, dezinfekavimo priemonės, kurių sudėtyje yra 62-71 proc. etanolio, 0,5 proc. vandeninio peroksido ar 0,1 proc. natrio hiprochlorito (baliklio), efektyviai neutralizuoja koronavirusus per minutę, parodė tyrimas.

„Mes tikimės panašaus efekto ir kalbant apie 2019-nCoV“, – nurodė mokslininkai, kalbėdami apie naująjį virusą. Tačiau nors naujasis koronavirusas yra panašus į SARS koronavirusą, nėra aišku, ar jis elgiasi panašiai.

Taip pat nėra aišku, kaip dažnai rankos apkrečiamos koronavirusais, jeigu liečiamas sergantis pacientas ar užkrėstas paviršius. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja rankas dezinfekuoti alkoholio pagrindo rankų dezinfekcinėmis priemonėmis.

Taip pat įmanoma, kad žmogus užsikrečia virusu liesdamas užkrėstą paviršių arba daiktą, o „tuomet liečia savo burną, nosį ar akis“, skelbia Ligų kontrolės ir prevencijos centrai. „Tačiau manoma, kad tai nėra pagrindinis būdas, kaip plinta virusas“, – nurodo centai.

Manoma, kad virusas perduodamas vieno žmogaus kitam per artimą kontaktą oro lašeliniu būdu kosint ar čiaudint, kuomet lašeliai nusėda ant kito žmogaus burnos ar nosies.

Tyrimo išvados vasario 6 d. paskelbė žurnale „The Journal of Hospital Infection“.

Dezinfekuoja siuntas

Kaip seniau informavo „ELTA“, norėdamas užtikrinti maksimalią prevenciją koronaviruso plitimui, Kinijos paštas dezinfekuos visas per Uhano miestą keliaujančias siuntas, remdamasis Pasaulinės pašto sąjungos informacija, praneša „Lietuvos paštas“.

Pranešime teigiama, kad tai – papildoma prevencinė priemonė, nes šiuo metu nėra įrodymų, jog yra galimybė šiuo virusu apsikrėsti liečiant daiktų paviršius, – sveikatos institucijų duomenimis, koronavirusas perduodamas žmogaus žmogui arba plinta oru, o viruso aktyvumo periodas yra trumpas. „Kadangi siuntos iš Kinijos į Lietuvą atkeliauja per porą ir daugiau savaičių, kol kas turimomis žiniomis, tikimybė, kad virusas bus gyvybingas, yra beveik neįmanoma – nėra įrodymų, kad siuntos, net jei jas pakavo užsikrėtęs žmogus, galėtų kelti riziką“, – teigiama pranešime. „Lietuvos paštas“ tikina, kad bendradarbiauja su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, todėl, paaiškėjus galimai užsikrėtimo virusu per daiktų paviršius rizikai, „Lietuvos pašto“ specialistai būtų nedelsiant informuoti, o bendrovė imtųsi visų būtinų darbuotojų ir klientų saugos priemonių.

„Be to, „Lietuvos paštas“ palaiko operatyvius ryšius su Pasauline pašto sąjunga, tad, jeigu bus identifikuojama grėsmė, kad virusas gali keliauti ir per siuntas, visi pasaulio paštai – ir Lietuvos paštas – imsis atitinkamų veiksmų“, – teigiama pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)