Jeigu košmarai tokie šiurpą keliantys, negi nėra būdo jų išvengti ar net juos besapnuojant „išjungti“?

Mokslinių tyrimų šiuo klausimu skaičius yra ribotas, tačiau kai kurie jų leidžia manyti, kad žmonės iš tiesų gali išmokti vadinamojo „sąmoningo sapnavimo“ – gebėjimo suvokti, kad sapnuojamas košmaras, ir net galimai jį kontroliuoti nepabundant, rašo „Live Science“.

Košmarai yra žmogiškosios patirties, ypač vaikų, dalis. Paprastai gydytojai kartais sapnuojamų košmarų nelaiko kažkokia problema. Tačiau esama sprendimo būtų tiems, kuriuos košmarai kankina dažnai, ir neigiamai veikia jų gyvenimus. Tokiu atveju jau galima kalbėti apie tam tikrą miego sutrikimą, kurį veikiausiai sukėlė trauma, stresas ar net tam tikri narkotikai.

Tokiam miego sutrikimui gydyti yra vartojami tam tikri vaistai ir terapijos, kurios yra paremtos išsamiais moksliniais tyrimais, pažymi Amerikos miego medicinos akademija, 2010 metais atlikusi šio miego sutrikimo gydymo mokslinių tyrimų metaanalizę. Jos rezultatai buvo paskelbti žurnale „The Journal of Clinical Sleep Medicine“.

Košmarai labai sudėtingi, ir mokslininkai vis dar daug ko apie juos nesupranta, sakė Baltimorėje veikiančios „Johns Hopkins Medicine“ ligoninės miego sutrikimų ekspertė ir neurologijos docentė mokslų daktarė Rachel Salas. Jos teigimu, mokslininkai žino, kad žmonės skirtingais miego ciklo etapais yra linkę sapnuoti skirtingus košmarus.

Dažniausiai sapnuojama miego ciklo fazėje, vadinamoje greito akių judėjimo (REM) faze. Šios fazės metu labiausiai tikėtini sapnai, kuriuose mes darome dalykų, „kurių paprastai nedarome“, kaip, pavyzdžiui, skraidome, „Live Science“ sakė R. Salas. Smegenų skenografijose matyti, kad REM fazės metu žmonių smegenys yra panašios į tokias, kokios būna mums nemiegant.

Paprastai REM fazė miego metu prasideda praėjus maždaug 90-iai minučių už užmigimo momento. Prasidedant šiai fazei atrodo, kad žmogus tarsi bunda: žmogus ima kvėpuoti greičiau ir nereguliariai, padidėja širdies ritmas ir kraujospūdis. Gali atrodyti, kad kūnas ruošiasi judėti, tačiau žmonės evoliucionavo taip, kad apsisaugotų nuo sapnų.“

„Kai mes įžengiame į REM miego stadiją, mūsų raumenų veikla sumažėja. Priešingu atveju mes imtume atkartoti veiksmus, kuriuos sapnuojame“, – sakė R. Salas.

Išjungti košmarus

Mokslininkų teigimu, įmanoma išmokti vadinamojo sąmoningo sapnavimo, tačiau iki šiol trūksta bandymų, kurie leistų tokią sapnavimo terapiją pripažinti medicinine praktika. Tačiau tokią galimybę iki šiol palaikė pastarąjį dešimtmetį atliktas mokslinis tyrimas, kurio išvadose nurodoma, kad tokia terapija gali padėti nuolat košmarus sapnuojantiems žmonės, teigiama 2019 metais atliktoje tyrimo apžvalgoje, paskelbtoje žurnale „Frontiers in Psychology“.

Jeigu norite išmėginti sąmoningą sapnavimą, galite išmėginti strategiją, kuri vadinasi „atsibudau ir grįžau į lovą“, sakė Natalyje, Brazilijoje, veikiančio Federalinio Rio Grande do Norte universiteto podoktorantūrinių studijų mokslininkas. Sergio Arthuro Mota-Rolimas.

Tam reikia nustatyti žadintuvą, kad jis suskambėtų likus 30 minučių iki įprastinio kėlimosi laiko. Kai žadintuvas suskambės, nesikelkite, o pamąstykite apie sąmoningą sapną prieš vėl užmiegant. Nėra jokios garantijos, kad tokį sapną susapnuosite, tačiau tikimybė yra didesnė, aiškina mokslininkas.

Taip pat yra gera mintis išvakarėse pagalvoti arba pakalbėti apie sapną, nes sapnai yra labai paveikūs, sakė jis.

Jeigu suvokiate, kad sapnuojate košmarą, paprasčiausias būdas jį sustabdyti yra pabusti, sakė Sergio Arthuro Mota-Rolimas. Tačiau esama kai kurių įrodymų, kad įmanoma sapnuojant košmarą pašalinti fizinio pavojaus baimės jausmą, sakė jis. Taip pat kai kuriems tyrimų dalyviams net pavyko košmarą paversti malonesniu sapnu.

Akivaizdi kliūtis sąmoningam sapnavimui yra ta, kad tokie sapnai nėra dažnai pasitaikantys. Nors dauguma žmonių yra kažkuriuo metu sapnavę tokį sapną, vidutinis statistinis žmogus per savo gyvenimą tokių sapnų sapnuoja mažiau nei dešimt, aiškino Sergio Arthuro Mota-Rolimas.

Viena iš priežasčių, kodėl egzistuoja tiek mažai mokslinių darbų, susijusių su sąmoningo sapnavimo terapija, yra ta, jog vis dar ieškoma efektyviausių būdų sukelti sąmoningus sapnus. Pavyzdžiui, 2014 metais mokslininkai pranešė panaudoję elektros stimuliavimo dažnių, kad padidintų tokių sapnų tikimybę.

Nors sąmoningas sapnavimas yra vienas iš būdų kovoti su košmarais, yra ir kitų galimybių. Jeigu košmarai „gadina jūsų miegą arba sapnuodami košmarą susižeidėte, turėtumėte kreiptis medicininės pagalbos“, sakė. R. Salas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)