Nyderlandų, Belgijos, Australijos, Vokietijos ir JAV mokslininkai atliko itin išsamų tyrimą. Jame dalyvavo 64 žmonės, kurie prisipažino kartais vartojantys kanapes. Šįkart kanapių produktai (THC) buvo rūkomi elektroninių cigarečių pagalba. Dalis tyrimo dalyvių, žinoma, gavo placebo.

Tyrimo dalyviai turėjo spręsti atmintį bandančius testus. Viename jiems tiesiog reikėjo įsiminti žodžių seką, kitame – peržvelgti virtualioje realybėje vykusią kovą traukinyje.

Galiausiai, dalyviams patiems reikėjo pasinerti į virtualios realybės pasaulį, kuriame jie turėjo pavogti pinigų iš nepažįstamosios rankinės. Vėliau mokslininkai pateikė keletą klausimų dalyviams. Kai kuriuose iš jų buvo įtraukta ir dalelė netikros informacijos – taip mokslininkai bandė sukurti netikrus prisiminimus.

Šie eksperimentai patvirtino, kad kanapių vartojimas žymiai padidina tikimybę, kad žmogus atsimins įvykius ar aplinkybes, kurių nebuvo. Pavyzdžiui, jei klausime įtraukta informacija apie kitus žmones, kurių iš tikrųjų virtualioje realybėje nebuvo, kanapių vartoję žmonės juos atsimins dažniau nei tie, kurie gavo placebo. Ir tai iš tikrųjų yra rimta problema.

Žinoma, būtina pabrėžti, kad tuos netikrus prisiminimus mokslininkai sukūrė patys savo klausimais. Tačiau taip dažnai būna ir realiame gyvenime. Mokslininkai teigia, kad šią informaciją turėtų žinoti teisėsaugos pareigūnai, atliekantys liudininkų ar nukentėjusiųjų apklausas. Paprastas pavyzdys klausime gali sukurti netikrus prisiminimus, jei žmogus yra apsvaigęs nuo kanapių. Pavyzdžiui, klausimas „Ar žmogus turėjo išskirtinių bruožų, galbūt kokių nors randų ant veido?“ gali sukurti prisiminimą, jog asmuo, apie kurį klausiama, turėjo randą.

Mokslininkai jau seniai žino, kad kanapės veikia atmintį. Dar XX amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai lygino kanapių poveikį su alkoholiu – ir vienas, ir kitas paveikia trumpalaikę atmintį. Naujesni tyrimai tai patvirtina – atmintis gali nukentėti nuo per dažno kanapių vartojimo.

Su tyrimu galite susipažinti ČIA.