Naujas vaizdas parodo potencialią teleskopo galią. Teleskopo užfiksuotame vaizde matome, kad saulės paviršius yra padalytas į atskiras, Teksaso valstijos dydžio, dalis. Tai lyg įtrūkimai dykumos dirvožemyje. Galite pamatyti, kaip plazma kyla nuo paviršiaus, pakyla į orą ir nusileidžia atgal į tamsesnes juostas, rašo technologyreview.com.

„Dabar mes matome mažiausias detales ant didžiausio objekto mūsų saulės sistemoje“, – sako DKIST direktorius Tomas Rimmele. Naujas vaizdas buvo padarytas gruodžio 10 d.

Pirmasis aukštos skiriamosios gebos Saulės vaizdas

Kai liepos mėnesį prasidės oficialūs stebėjimai, DKIST su savo 13 pėdų veidrodžiu bus galingiausias saulės teleskopas pasaulyje. Haleakalā (aukščiausia viršūnė Maui saloje) esantis teleskopas galės stebėti saulės paviršiaus struktūras, kurios yra visai mažytės (30 kilometrų ilgio). Ši skiriamoji geba yra daugiau nei penkis kartus geresnė nei DKIST pirmtako Richardo Dunno saulės teleskopo Naujojoje Meksikoje.

DKIST buvo specialiai sukurtas tiksliam saulės magnetinio lauko matavimui. Šio teleskopo tikslas taip pat yra atsakyti į klausimus, kodėl Saulės korona (Saulės korona yra tolimiausias saulės atmosferos sluoksnis ir yra plazma, visiškai jonizuotos dujos) yra milijonus laipsnių karštesnė už saulės paviršių.

Kiti prietaisai taip pat rinks duomenis apie temperatūrą, greitį ir saulės struktūrą. Naujas saulės ciklas netrukus vėl prasidės, o tai reiškia, kad ten bus galima pastebėti daugybę saulės aktyvumų.

Norėdami stebėti saulę, jūs negalite tiesiog pastatyti teleskopo senamadišku būdu. DKIST gali pasigirti viena sudėtingiausių pasaulyje saulės adaptuojamųjų optikos sistemų. Jis naudoja deformuojamus veidrodžius, kad kompensuotų Žemės atmosferos iškraipymus. Veidrodžio forma keičiasi 2 000 kartų per sekundę. Tačiau teleskopas nuolatos yra taip kaitinamas saulės šviesos, kad jo metalinės dalys gali išsilydyti. Norėdami jį atvėsinti, DKIST komanda turi naudoti ledo baseiną i aušinimo skystį, kuris iki teleskopo keliauja net 12 kilometrų ilgio vamzdžiu.

Yra rimta priežastis, kodėl mums reikia atidžiau pažvelgti į saulę. Kai saulės atmosfera išskiria savo magnetinę energiją, tai sukelia sprogstamuosius reiškinius, tokius kaip saulės pliūpsniai, kurie per Saulės sistemą visomis kryptimis, įskaitant ir Žemės kryptimi, skleidžia ultravioletines daleles. Šis „kosminis oras“ gali pakenkti GPS veikimui ar net elektros tinklams. Sužinoję daugiau apie saulės aktyvumą, galėtume daugiau žinoti apie pavojingų kosminių oro sąlygų atsiradimą.

Teleskopo istorija ir be kontraversiškų istorijų. Haleakalā viršūnė yra svarbi vietinių havajiečių kultūrai. Jie dar 2015 m. vasarą protestavo dėl DKIST statymo. DKIST komanda įvairiais būdais bandė ištaisyti susidariusią situaciją. Pavyzdžiui, Maui koledže pradėjo 20 mln. JAV dolerių vertės programą, skirtą dėstyti ne tik gamtos mokslus, bet ir Havajų kultūrą.

Planuojama, kad DKIST veiks bent keturis saulės ciklus arba maždaug 44 metus. „Dabar esame paskutiniame labai ilgo maratono sprinte. Šie pirmieji vaizdai yra tik pati pradžia“, – sako Rimmele.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)