Ar norėtumėte 99 proc. savo energijos poreikio patenkinti valgydami baltymų ir riebalų kupiną maistą? Keto dieta yra kaip tik jums. Ją rekomenduoja Lebronas Jamesas, Gwyneth Paltrow, Kim Kardashian ir dar daugybė dėl vienokių ir kitokių priežasčių žinomų žmonių. Ir tyrimų atlikta nemažai – keto dieta iš tikrųjų padeda veiksmingai atsikratyti nereikalingų kilogramų ir net padeda apsisaugoti nuo gripo viruso. Tačiau, kaip ir viskas, turi ir neigiamą pusę.

Ketogeninė dieta yra kūno apgavimas, bet tai nėra blogai. Kadangi žmogus nevalgo angliavandenių, jo gliukozės koncentracija kraujyje drastiškai krenta. Organizmas pereina į bado režimą – jis yra tarsi apgaunamas, kad aplinkoje nebėra maisto. Taigi, kūnas ima deginti riebalus – jie konvertuojami į ketonus, kurie ir tampa pagrindiniu energijos šaltiniu.

Kai kūnas degina riebalus, audinius saugančios imuninės gamma delta T-ląstelės išplinta po visą organizmą. Žmogus iš tikrųjų tampa atsparesnis infekcijoms, tačiau dar svarbiau tai, kad šie pokyčiai slopina uždegiminius procesus, pagerėja metabolizmas. Taigi, keto dieta gerina ir savijautą. Tai patvirtino ir naujo tyrimo autoriai iš Jeilio universiteto: Keto dietos savaitė sumažino laboratorinių pelių kraujo gliukozės koncentraciją ir nuslopino uždegiminius procesus.

Tačiau, jei Keto dietos laikomasi ilgiau, kūnas su maistu gauna daugiau riebalų nei sudegina. Taigi, diabeto ir nutukimo rizika vėl ima augti. Bent jau tai pastebima eksperimentuose su pelėmis – tyrimai su žmonėmis iš tikrųjų yra labai reikalingi. Tiesą sakant, mokslininkai net nėra įsitikinę, ar Keto dietą galima rekomenduoti viršsvorio turintiems žmonėms – trūksta tyrimais pagrįstos informacijos.

Nutukimas ir antrojo tipo diabetas yra gyvenimo būdo ligos. Jei laikytųsi bendrų sveikatos tausojimo principų, žmonės nekentėtų nuo šių bėdų. Dabar – daugiau nei trečdalis JAV suaugusiųjų serga diabetu arba yra labai arti jo. Išsamūs klinikiniai bandymai, su kontroliuojamais išoriniais faktoriais, leistų patvirtinti Keto dienos naudą.