Bendrovės „Rossijskie kosmičeskie sistemy“ (RKS) darbuotoja Marija Barkova, gavusi du patentus, per vieną kosmonautikos konferenciją sakė, kad kosminių šiukšlių problemos mastas nuolat didėja ir kad ją būtina neatidėliojant spręsti.

Didžiąją dalį kosminių šiukšlių sudaro nebeveikiantys įvairaus dydžio palydovai, panaudotos nešančiųjų raketų pakopos, kosminiai zondai ir jų nuolaužos, eksploatacinės šiukšlės. Kadangi į orbitą leidžiama vis daugiau kosminių aparatų, atitarnavusių palydovų ir kitų šiukšlių keliamas pavojus didėja.

M. Barkova siūlo iškelti aparatą, veiksiantį 800 km aukščio ir aukštesnėse orbitose, galintį gaudyti kosmines šiukšles ir perdirbti jas į vadinamąjį pusiau skystą kurą.

Projekto autorė sakė, kad šis kosminių šiukšlių „rijikas“ nuolaužas gaudytų 100 m skersmens titaniniu tinklu, pajėgiu vienu metu sulaikyti iki 500 kg metalo. Sugaudytos šiukšlės galėtų būti susmulkintos ir, naudojant vadinamąją Sabatier reakciją, iš jų būtų cheminiu būdu išgaunamas metanas ir vanduo.

Metaną būtų galima iškart naudoti kaip degalus, o vanduo, hidrolizės būdu suskaidžius jį į vandenilį ir deguonį, būtų pritaikomas naujiems reakcijos ciklams.

M. Barkova naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad toks aparatas galėtų būti naudojamas apie 10 metų.

Ji sakė gavusi patentą Rusijoje, taip pat pateikusi paraišką tarptautiniam patentui gauti.