Vadinamųjų palydovų megaspiečių, kuriuos sudarys šimtai ar net tūkstančiai aplink Žemę skriejančių palydovų, kūrimas reiškia, kad ateityje reikės „kosmoso eismo valdymo“, kad veikiantys palydovai nesusidurtų su šiukšlėmis, tikino J. Woerneris.

Neveikiantys palydovai ir kitos nuolaužos skrieja aplink Žemę ir gali susidurti su veikiančiais palydovais ir taip juos apgadinti ar visai sunaikinti.

Šiuo metu JAV bendrovė „OneWeb“ planuoja paleisti daugiau nei 900 palydovų, kurie sudarytų palydovinio interneto tinklą, pasiekiamą visame pasaulyje.

ESA operacijų direktorius Rolfas Densingas anksčiau tvirtino, kad ESA yra atsakinga už maždaug 5 proc. kosminių šiukšlių Žemės orbitoje.

R. Densingo teigimu, ESA iki 2030-ųjų ketina pašalinti iš orbitos daugiau šiukšlių nei sukuria.

Savo ruožtu J. Woerneris pabrėžė, kad ESA diskutuoja su palydovų megaspiečių valdytojais, įskaitant „OneWeb“, tačiau šis klausimas taip pat turi ir konkurencijos aspektą.

„Jie taip pat konkuruoja su kitais. Jei kiti tuo nepasirūpina, o jie pasirūpina, tada jie yra geri vyrukai, bet tai brangiai kainuoja“, – sakė J. Woerneris.

Pasak jo, dabartinis reikalavimas per 25 metus sugrąžinti nebenaudojamus palydovus atgal į Žemę turi būti griežtinamas.

„Turime siekti trumpesnio laikotarpio, nes, jei pažiūrėsite į megaspiečius ir kitus, mes negalime 25 metus teršti ir tikėtis, kad vėliau viskas bus gerai“, – perspėjo J. Woerneris.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)