Vyrai plinka dėl genetinių priežasčių – jei nupliko jūsų tėtis ir senelis, tikriausiai ir jūsų plaukai su laiku jus paliks. Tačiau šis paaiškinimas netenkina mokslininkų – jiems kur kas svarbiau suprasti patį plikimo mechanizmą.

Plaukų folikulai atsiranda dėl specializuotų odos kamieninių ląstelių. Tiesa, auginamas plaukas nėra amžinas. Kamieninės ląstelės bendrauja su odos papilės ląstelėmis, kurios praneša, kada laikas plauko atsikratyti ir imti auginti naują. Arba ne – kartais plaukas išmetamas ir niekuo nepakeičiamas. Mokslininkai mano, kad taip įvyksta dėl tos papilės ir kamieninių ląstelių sąjungos sutrikimų.

Įdomu tai, kad atlikdami bandymus su pelėmis mokslininkai nustatė, kad kiekvieną folikulą dengiantis odos apvalkalas iš tikrųjų yra raumuo. Susitraukdamas jis išstumia nebereikalingą plauką ir kartu aktyvuoja papilės ir kamieninių ląstelių bendravimą, kuris įjungia naujo plauko augimą.

Visa tai vyksta įprastai – jūs netenkate plaukų net tada, kai neplinkate. Problema ta, kad kartais tas odos apvalkalas išmeta plauką ir nesudaro tinkamų sąlygų papilės ląstelėms aktyvuoti naujo plauko augimą. Dažnas per jaunų plaukų išmetimas susilpnina folikulą, kuris tuomet greitai miršta. Kodėl nutrūksta tas pozityvus bendravimas tarp ląstelių? Na, to niekas nežino, tačiau kažkur priežasčių grandinėje sutiktume genus, ligas ar aplinkos faktorius. Ką mokslininkai žino, tai kad jie gali sustabdyti plaukų praradimą.

To folikulą gaubiančio raumens susitraukimai gali būti sustabdyti pakankamai lengvai. Tai, beje, ilgalaikėje perspektyvoje neapsaugos nuo plikimo, nes naujų plaukų augimas vis tiek bus blokuojamas genetinių ar kitų faktorių. Tačiau jei šių raumenų susitraukimai būtų apriboti, pavyktų išsaugoti dar augančius plaukus. Jie ir toliau augtų, tačiau natūralus ciklas (seno plauko išmetimas ir naujo auginimas) būtų sustabdytas.

Mokslininkai mano, kad tai įmanoma pasiekti pakankamai lengvai. Tačiau, žinoma, prireiks dar daugybės tyrimų, kol bus sukurti tokie vaistai, kurie leis tai padaryti saugiai.

Tyrimo straipsnį galite perskaityti ČIA.