Tarp radinių yra ir amžius purve pragulėjęs skydas. Jį archeologai vadina „vienu iš svarbiausių keltiškojo meno objektų šiame tūkstantmetyje“, skelbia „Independent“.

Nepaprastai gerai išsilaikęs La Tène stiliaus bronzinis skydas, puoštas vingriais raštais – tai dalis palaidojimo, kuriame rastas ir kovinis vežimas bei dviejų stovinčių žirgų griaučiai. Visa tai 2018 m. buvo atrasta Poklingtono miesto statybvietėje, šiaurės rytų Anglijoje.

Anot Paulos Ware iš „MAP Archaeological Practice“, tyrimai parodė, kad skydas yra ne tik labai senas, bet ir daug naudotas – ant jo matosi kovos paliktų žymių.

Radinys yra 75 centimetrų dydžio. Matoma, kad jis turėjo ir odines dalis, tačiau šios per tūkstančius metų – suiro. Asimetrinis dizainas su trigubų spiralių motyvais buvo sukurtas kalant bronzos lakšto „išvirkščiąją“ pusę. Jis sukurtas taip, kad visas dėmesys nukryptų į centre suformuotą gumbą, rašoma „Yorkshire Post“.

P. Ware pasakoja, kad šis palaidojimas parodo, jog to laikotarpio žmonės tikėjo pomirtiniu gyvenimu. „Žirgai buvo palaidoti stati, o jų užpakalinės kojos sudėtos taip, tarsi jie šuoliuotų. Man tai neabejotinai demonstruoja, kad visas kinkinys juda į kažkur – o palaidotas vyras turėjo karietą, maisto, ginklų“, – sako ji.

Karys mirė eidamas savo penkiasdešimtuosius metus, o pats palaidojimas datuojamas 320-173 m.pr.m.e.

Atrastas keltų kario kapas

Toks palaidojimas yra unikalus – nėra jokių jo analogų Didžiojoje Britanijoje. Tačiau, panašus palaidojimas – su žirgų skeletais ir datuojamas trečiuoju ar ketvirtuoju amžiais prieš mūsų erą buvo aptiktas 2013 metais, šiaurės rytų Bulgarijoje.

Tikimasi, kad visa akademinė straipsnis apie radinį bus paskelbta pavasarį. Tačiau tai yra toks reikšmingas atradimas, kad tikėtina, jog tyrimams prireiks metų – o kario ir jo vežimo istorija tęsis ir toliau.
Didele paslaptimi išlieka tai, kaip mirė karys. Anot P. Ware, pastebėtos kelios bukos traumos, bet jos nebuvo tokios stiprios, kad sukeltų mirtį. Manoma, kad jis mirė ne mūšyje, o nuo senatvės. Tačiau, pastebi archeologė, prieš mirtį jis tikrai susikrovė įspūdingus turtus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)