Jungtinės Karalystės teatrinių performansų kompanija „Darkfield“ nagrinėja tokias temas kaip baimė, mirtis ir nerimas. „Darkfield“ rengia pramogas – virtualios ar papildytos realybės programas, kuriose žmonės gali akis į akį susidurti su savo baimėmis. Kartais simuliacijos yra tokios įtikinamos, kad į jas neįleidžiami vaikai, nėščiosios ar širdies problemų turintys žmonės.

Ir tai nėra įprasta VR ar PR – jokie akiniai ir net ekranai tam nėra reikalingi. Štai Melburne „Darkfield“ pastatė paprastą didelį jūrinį konteinerį, kurio vidus yra įrengtas tarsi lėktuvo salonas. Atkartota viskas – nuo langų iki bagažo lentynų ar kiliminės dangos. Viduje pasitinka ir skrydžio palydovė, kuri pasirodymo pradžioje pateikia įprastas saugumo instrukcijas. Tai – iliuzija „Flight“.

Žmonėms nereikia judėti, konteineris nėra kratomas. Tereikia įsitaisyti savo vietoje ir užsidėti ausines. Po trumpo saugumo instruktažo lėktuve pritemsta šviesos ir jis pakyla. Pasirodymo dalyviai ausinėse girdi ūžiančius variklius, traškančią salono apdailą ir besišnekučiuojančius keleivius. Kaip ir įprastame lėktuve, kylant pritemsta šviesos. Apskritai tai yra raminanti ir įdomi patirtis.

Kuo ji ypatinga? Na, pati garso sistema yra pakankamai įdomi. Garsas įrašytas pora mikrofonų. Tai sukuria tikro stereo garso iliuziją. Vadinamoji binauralinio ar tiesiog 3D garso sistema reikalauja ausinių, tačiau sukuriama iliuzija, kad garsas sklinda iš skirtingų kampų. Pavyzdžiui, iš lėktuvo uodegos.

„Flight“ trunka apie pusvalandį. Per tą pusvalandį lėktuvas nusileidžia dukart. Pirmąjį kartą lėktuvas nusileidžia įprastai, antrąjį – sudūžta. Nors konteineris nejuda ir stebėtojai nedėvi VR akinių, iliuzija yra beprotiškai tikroviška.

Mirksi šviesos, o per ausines groja girgždantis metalas, žmonių riksmai ir, galiausiai, tyla. Lėktuvų avarijas išgyvenę žmonės dažnai sako, kad garsas yra įsimintiniausia tokio įvykio dalis, todėl galite patikėti, kad „Flight“ ne juokais išgąsdina žmones. Ne vienas iš jų po to teigia, kad nuo šiol bijos skraidyti.