Kaip praneša „Ars Technica“, pirmoji raketos pakopa grįžo į Žemę ir trenkėsi į žmonių gyvenvietę.

Ji iki pamatų sugriovė pastatą ir aplinkinės teritorijos paskendo tirštuose, toksiškuose dūmuose.

JAV ir daugelis kitų, kosmoso pramonę turinčių ir vystančių šalių, savo raketų paleidimo aikšteles dažniausiai stato toli nuo apgyvendintų teritorijų. Įprastai tai būna šalia įvairių pakrančių.

Dėl to galima išvengti potencialios grėsmės gyventojų gyvybėms ir bet kokios atgal į Žemę grįžtančios šiukšlės tiesiog nukrenta į vandenyną.

Tačiau Šaltojo karo metu Kinija „saugumo sumetimais“ kelis didelius raketų paleidimų centrus pastatė sausumoje, pažymi „Ars Technica“.

Šie centrai yra vis dar naudojami ir per pastaruosius dešimtmečius vietiniai gyventojai nukenčia jau ne pirmą kartą.

Viena iš didžiausių tragedijų nutiko 1996 metais, kai netrukus po raketos paleidimo jį trenkėsi į kaimą ir taip pražudė 6 ar net šimtus žmonių. Koks tikslus žuvusiųjų skaičius priklausys nuo to, kuo remsimės – vietiniais Kinijos ar užsienio informacijos šaltiniais.

Kinija galėtų pastatyti naujas raketų paleidimo aikšteles negyvenamose ar pakrančių teritorijose, bet akivaizdu, jog vykstančios pasaulinės kosmoso varžytuvės yra svarbiau.

Kinija siekia dominuoti kosmoso srityje ir per pastaruosius metus ji netgi padidino raketų paleidimų skaičių iš tokių, šalia gyvenviečių esančių, raketų paleidimo aikštelių. Matyt tokia yra kosmoso lenktynių ir siekio dominuoti kaina.