Septynių šuns amžiaus metų santykis su vieneriais žmogaus amžiaus metais gautas, paprasčiausiai padalinant žmogaus tikėtiną gyvenimo trukmę, ~80 metų, iš tipiškos šuns gyvenimo trukmės – 12 metų. Trey Ideker iš Kalifornijos universiteto San Diege su kolegomis išsiaiškino, kad ši taisyklė kiek netiksli.

Siekdami aptikti amžiaus įtaką, komanda atliko skirtingo amžiaus šunų ir žmonių genetinę analizę. Tyrėjų rezultatai parodė, kad lyginant su žmonėmis, iš pradžių šunys sensta greičiau, vos per kelis metus pasiekdami būklę, būdingą žmogaus vidutiniam amžiui.

Bet šis senėjimo tempas greitai sulėtėja, ir per kitus 10 metų pokyčiai atitinka žmogaus patiriamus per du dešimtmečius.

Tai gerokai pakeičia mūsų supratimą kaip šunų amžius atitinka jų šeimininkų amžių, sako Idekeris.

Komanda tyrė 104 labradorus, kurių amžius buvo nuo labai jaunų šunyčių iki 16 metų šunų. Tada tyrėjai palygino šunų metilomus – cheminius genų pokyčius, kurie per gyvenimą kinta nevienodai – su žmonių. Lygindami šiuoss metilomus, tyrėjai galėjo konvertuoti tarp fiziologinio šunų ir žmonių amžiaus.

Abiem atvejais su amžiumi susiję pokyčiai didžia dalimi vyko su visų stuburinių gyvūnų turimais vystymosi genais, kurie svarbūs nuo buvimo gimdoje iki vaikystės pabaigos.

„Vystantis ir augant vyksta didieji [metilomų] pokyčiai, o tada, senstant, vyksta nelyginant, forsažas,” sako Idekeris. „Būtent šis forsažas siejamas su senėjimu.” Tyrimas gali parodyti, kad pradėti ieškoti įprastų, su amžiumi susijusių, šunų ligų, sako jis.

Tyrėjai taip pat nagrinėjo ir pelių metilomus. Jie išsiaiškino, kad 2,5 metų pelės amžiaus atitinka ~9 šuns gyvenimo metus, o tai rodo, kad šiuo įrankiu gali būti įmanoma lyginti daugelio žinduolių rūšių amžius.

Matt Kaeberlein iš Vašingtono universiteto Sietle sako, kad būtų įdomu išsiaiškinti, kas vyksta labai skirtingų gyvenimo trukmių šunų veislių amžiaus laikrodžiuose, pavyzdžiui, vokiečių dogų (mastifų) ir čihuahua.

Parengta pagal Jake Buehler, www.newscientist.com