Neseniai aptiktame požeminiame kape padarytas raižinys apibūdina Demetrią kaip vilkinčią įmantrią suknią ir nešančią vynuogių. Šalia jos įsirėmęs dviem letenomis vaizduojamas kažkoks augintinis.

Japonijoje veikiančio Kanazavos universiteto archeologijos profesoriaus Nozomo Kawai vadovaujama bendra egiptiečių ir japonų mokslininkų komanda aptiko šį kapą vienoje vietovėje Sakaroje. Tai yra didžiulė teritorija, kurioje anksčiau buvo karališkojo kraujo asmenų ir kitų pareigūnų, gyvenusių pirmojoje Egipto sostinėje Memfyje, nekropolis.

Egipto archeologinių liekanų ministerija apie šio kapo atradimą paskelbė lapkričio 5 d. „Live Science“ paprašė romėnų valdymo Egipte laikotarpio eksperto Rogerio Bagnallo išversti užrašus, aptiktus kape ir matomus ministerijos paskelbtose nuotraukose.

Užrašas apie Demetrią su augintiniu graikų rašmenimis reiškia „Demetria, Menelaoso duktė, Ammonios anūkė, garbinga, ilsėkis ramybėje“, nurodė senovės istorijos ekspertas iš Niujorko universiteto. Manoma, kad Ammonia buvo Demetrios senelė iš tėvo pusės. Kadangi senelis iš tėvo pusės nenurodomas, manoma, kad jis galėjo būti nesantuokinis, paaiškino R. Bagnallas.

Dar vienas kape rastas raižinys vaizduoja Egipto dievus Setą, Totą ir Anubį su virš jų esančiais sparnais. Apačioje esantis graikiškas užrašas apie dievus reiškia „Filamono sūnus Menealas, tarnas, pagarbus“, nurodė R. Bagnallas. Graikiškas vardas „Terapeutas“, pavartotas apibūdinti jo tarnystę, „labai retai vartojamas egiptietiškuose dokumentuose“ ir rodo, kad jis veikiausiai buvo dievo, o ne žmogaus tarnas, paaiškino mokslininkas. Tačiau mokslininkai vis dar diskutuoja apie tokių terapeutų pareigas ir gyvenseną.

Remiantis Egipto ministerijos pranešimu, katakomboje taip pat buvo aptiktos dvi maždaug 55 ir 19 cm aukščio į kates panašių būtybių statulos, tačiau ministerijos pranešime nekonkretizuojama, kokios rūšies tai gyvūnai.

Archeologai katakomboje taip pat aptiko statulėlių ir mumijų palaikų, nurodoma pranešime.

Laidojimo vieta Sakaroje, kur buvo aptikta katakomba, atskleidė daugybę paslapčių apie senovės Egiptą. Būtent čia Trečiosios dinastijos antrasis karalius faraonas Džoseras nurodė jam pastatyti monumentą, kuris tapo pirmąja senovės Egipte pastatyta piramide. Sakaroje galima rasti Penktosios ir Šeštosios dinastijų karalių piramidžių ir kapų.

Pastaraisiais metais Sakaroje archeologai padarė nemažai atradimų. Be kita ko, jie aptiko 2500 metų senumo kapą, kuriame buvo paauksuota sidabrinė veido kaukė. Taip pat buvo aptiktas 4400 metų senumo kapas „dieviškajam inspektoriui“ bei dar vienas tokio pat amžiaus kapas, pastatytas vyrui vardu Khuwy, kuris save vadino „vieninteliu faraono draugu“.

Veikiausiai geriau žinomas nekropolis yra Gizoje, kur yra Ketvirtosios dinastijos karališkosios šeimos narių palaikai. O 18-osios dinastijos laikais gyvenęs faraonas Tutanchamonas buvo palaidotas Karalių slėnyje netoli Luksoro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)