Aliarmą mokslininkai sukėlė anksčiau šį mėnesį, kai keli reti stepiniai ereliai su prietaisais, per rusiškus mobiliųjų telefonų numerius perduodančiais jų koordinates, nuklydo į Irano ir Pakistano mobiliojo ryšio tinklo zoną.

Kaip savo tinklaraštyje nupasakojo mokslininkas Igoris Kariakinas, vienas erelis vardu Min, kurį tais laiko tarpą buvo pasiekiamas Kazachstano teritorijoje. „O dabar, kai pasiekė superbrangius Iraną ir Pakistaną, siunčia šimtus SMS žinučių su savo koordinatėmis“, – teigia mokslininkas.

Mokslininkai praėjusią savaitę pradėjo kampaniją „Papildyk erelių mobiliuosius“, kad su visuomenės pagalba galėtų tęsti tyrimą. Kol kas jiems teko pasiimti paskolą ir iš jos apmokėti SMS žinutes, kurių kiekviena atsieina 49 rublius (0,69 euro) vietoje įprastų 2–15 rublių: per kelias dienas vien tik erelis Min atsiuntė SMS daugiau nei už 100 eurų.

I. Kariakinas patikino, kad ereliai mokslininkų komandą paliko be skatiko kišenėje.

Tačiau paukščių mylėtojai jau paaukojo pakankamai pinigų, kad projektas tęstųsi iki metų pabaigos.

„Žmonės vis dar siunčia pinigus, tad yra vilties, kad galėsime išlaikyti erelių SIM korteles, kol jie vasaros pradžioje sugrįš iš savo tolimų kelionių į Rusiją, kur mobilusis ryšys ne toks brangus“, – nurodė I.Kariakinas.

Mokslininkas džiaugiasi, kad nors žmonės juokiasi iš šios kurioziškos situacijos, vis tiek puikiai supranta šio tyrimo svarbą ir skyrė savo pinigų, kad darbai būtų tęsiami.

Stepiniai ereliai peri Pietų Rusijoje ir Kazachstane, o žiemoja Afrikoje ir Indijoje. Jie sparčiai nyksta dėl žemės ūkio naudmenų plotų didėjimo jų buveinėse ir jiems pavojų keliančių vėjo turbinų, nurodo gamtosaugos organizacija „Bird Life International“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)