Jei kada pastebėjote, kad Amazon.com ar Ebay.com parduotuvėse parduodami urano pavyzdžiai, tikriausiai pamanėte, kad tai – pokštas. Tačiau tai nėra pokštas. Tiesą sakant, pasaulyje yra nemažai geologijos entuziastų, kurie namuose laiko mažus urano rūdos pavyzdžius. Lygiai taip pat parduodami ir kiti radioaktyvūs metalai ar mineralai.

Tai negi uranas yra toks nepavojingas? Ne, jis yra pavojingas. Tiesą sakant, daugelis pardavėjų jums jo ir neparduotų, nes JAV įstatymai neleidžia jo siųsti į kitas šalis. Juk uranas naudojamas branduoliniuose reaktoriuose ir atominėse bombose. Tai nėra juokas. Dažniausiai parduodami pavyzdžiai turi ir sertifikatus, nurodančius, koks radiacijos lygis išmatuojamas netoli urano rūdos gabalėlių.

Amazon.com galima nuspirkti urano

Ir, kaip jau supratote, tai yra legalu. Norėdami siųsti urano pavyzdžius pardavėjai turi juos užsandarinti, kad jie neskleistų radiacijos, kurią galėtų aptikti siuntų tarnybos įranga. Taip pat svarbu, kad kiekvienas siuntinys būtų gerai pažymėtas ir atitiktų Branduolinės energetikos reguliavimo komisijos keliamus reikalavimus. Vienas iš jų – urano pavyzdžiai gali būti parduodami tik edukaciniais tikslais.

Pastarasis reikalavimas išpildomas labai paprastai – niekas gero urano jums neparduos. Bent jau ne taip paprastai. Internete parduodamas urano-238 izotopas, kuris, nors ir yra radioaktyvus, negali palaikyti grandininės reakcijos. Kitaip tariant, uranas-238 negali būti naudojamas kaip branduolinis kuras jėgainėms ar atominėms bomboms. Nors, kita vertus, uranas-238 kartais panaudojamas kaip skydas reaktoriuose. Tiesa sakant, svarstoma uranu-238 praturtintą betoną naudoti branduolinių atsargų saugyklų sienoms.

Taigi, parduodami urano rūdos pavyzdžiui tinka mokymo tikslams ir kolekcijoms, tačiau ne kažkokiems juodiems darbeliams. Aišku, vis tiek su radioaktyviomis medžiagomis reikėtų elgtis atsargiai, bet jų ir taip yra netoli jūsų. Kai kurie dūmų detektoriai turi radiacijos šaltinių, taip pat ir seni 20 amžiaus pradžios laikrodžiai su šviečiančiais skaičiais bei rodyklėmis turėjo radžio. Net ir dabar galite įsigyti volframo elektrodų suvirinimui, kuriuose bus šiek tiek torio. Šios radiacijos dozės yra labai menkos ir pavojaus nekelia. Aišku, tik reikėtų vengti jų patekimo į kūną – tai turėtų atsiminti suvirintojai, kuriems tenka šlifuoti elektrodus – tos dulkės yra pavojingos.