Misūrio universiteto (JAV) mokslininkai tyrinėja garsų kelmutį Armillaria gallica, kuris auga Mičigano valstijoje po žeme ir yra išsidriekęs per 0,75 kv. km plotą – tai atitinka daugiau nei 100 futbolo aikščių.

Šį kelmutį tie patys mokslininkai atrado devintajame dešimtmetyje. Tada spėta, kad grybui maždaug 1 500 metų. Dabar, stebėję jį daugiau nei tris metus, mokslininkai atskleidė, jog grybas dvigubai didesnis nei manyta iš pradžių. Be to, remdamiesi jo augimo greičiu tyrėjai spėja, kad grybui turėtų būti bent 2 500 metų.

Mokslininkai taip pat tyrinėjo, kaip dažnai grybuose vyksta genų mutacijos. Paaiškėjo, kad jos netikėtai retos, palyginti su kitais organizmais, pavyzdžiui, augalais ar gyvūnais. Veikiausiai būtent todėl šis grybas išliko taip ilgai ir užaugo toks didelis.

Mokslininkai teigia, kad mutacijų mažai dėl to, kad didžioji grybo dalis yra po žeme ir yra apsaugota nuo ultravioletinės Saulės spinduliuotės, kuri paprastai būna daugelio mutacijų priežastis. Vašingtono ir Oregono valstijose biologai rado ir dar didesnius plotus užimančių kelmučių, pavyzdžiui, beveik 10 kv. km besidriekiantį Armillaria ostoyae. Spėjama, kad ištrauktas iš po žemių ir pasvertas jis siektų daugiau nei 7 500 tonų ir būtų sunkiausias planetos organizmas.