A. Leonovui buvo 85 metai.

„Jis mirė šiandien Maskvos Burdenkos ligoninėje po ilgos ligos“, – naujienų agentūrą AFP informavo Natalija Filimonova.

Sovietų kosmonautas Aleksejus Leonovas atvirame kosmose (1965 m.)

Kaip rašo ELTA, 1975 metų liepą jis dalyvavo pirmajame istorijoje bendrame SSRS kosminio laivo „Sojuz-19“ ir JAV erdvėlaivio „Apollo“ skrydyje.

A. Leonovas 1957 metais baigė Čiugujevo karinės aviacijos mokyklą, karinių oro pajėgų lakūnas, o nuo 1960 metų buvo priimtas į kosmonautų rengimo grupę. 1968 metais jis baigė N. Žukovskio karo aviacijos inžinierių akademiją.

1965 metais kovo 18 dieną jis pirmą kartą išėjo žmonijos istorijoje išėjo į atvirą kosmosą, nutolo nuo laivo 5 metrus, atvirame kosmose išbuvo 12 min. ir 9 sek. Pirmą kartą vizualiai stebėjo atmosferos optinius reiškinius aptemusiame Žemės horizonte. Skrydis truko 1 parą, 2 val., 2 minutes ir 17 sekundžių.

A. Leonovo istorija tikrai įspūdinga: jis buvo pirminės „Sojuz 11“ misijos įgulos sudėtyje, tačiau įtarus tuberkuliozę, į misiją išskrido atsarginė įgula, kuri nusileidimo į Žemę metu žuvo.

1975 metais liepos 15–21 dienomis jam buvo patikėta vadovauti laivui Sojuz-19. Tai buvo pirmasis bendras tarptautinis TSRS-JAV projekto Sojuz-Apollon skrydis, parodęs bendro techninių – organizacinių priemonių sprendimo bei kosmoso įsisavinimo galimybę tarptautiniu mastu. Skrydis truko 5 paras, 22 val., 30 min. ir 51 sek.

Vėlyvesniais gyvenimo metais A. Leonovo veikla nenutolo nuo kosmoso: 1970–1991 metais jis buvo J. Gagarino kosmonautų rengimo centro vadovo pavaduotojas. Nuo 1992 iki 1993 metų – privačios firmos kosminių programų direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)