Kaip teigia Nobelio žiūri, šio mechanizmo atradimas yra svarbus daugybės ligų gydymui ir atveria kelią daug žadančioms strategijoms kovojant su anemija, vėžiu ir daugeliu kitų susirgimų.

Prognozuoti galimus laureatus visuomet būna labai sunku, nes premijas skiriančios institucijos nominuotųjų vardus paslaptyje laiko 50 metų.

Kalbat apie Nobelio medicinos premiją, Švedijos Karolinskos institutas yra gavęs 633 nominacijas. Kaip pranešė Švedijos visuomeninis radijas SR, šiemet premija galėtų atitekti Libane gimusiai JAV genetikei Hudai Zoghbi, atradusiai, kad genetinė mutacija nulemia Retto sindromą – sunkiausią, tik mergaitėms pasireiškiančią autizmo formą. Tuo tarpu Švedijos didžiausias dienraštis „Dagens Nyheter“ rašė, kad galėtų būti pagerbti imunologai Marcas Feldmannas iš Australijos ir Indijoje gimęs britų mokslininkas Ravinderis Maini, tyrinėję reumatoidinį artritą.

Taip pat minima amerikietė Mary-Claire King, atradusi geną BRCA1, kuris yra atsakingas už paveldimą krūties vėžio formą.