Jungtinės Karalystės mokslininkai pasikvietė 28 žmones (18 moterų ir 10 vyrų), kad šie dalyvautų įdomiame fizinės tinginystės tyrime. Vidutinis dalyvių amžius - 32 metai, visi jie buvo fiziškai aktyvūs. Tiesa, aktyviai tyrimo dalyviai sportavo mažai - jų fizinis aktyvumas buvo labiausiai susijęs su kelionėmis į darbą ar mokslus. Daugelis tyrime dalyvavusių žmonių per dieną nužingsniuodavo daugiau nei 10 tūkstančių žingsnių.

Mokslininkai paprašė šių žmonių liautis judėjus ir priimti naują gyvenimo būdą, kurį galima pavadinti „sofos bulvės“ gyvensena. Dalyviai dviems savaitėms turėjo pamiršti vaikščiojimą ir aktyvų sportavimą. Jie tiesiog sėdėjo ant sofos, keliavo automobiliu ar viešuoju transportu, vakarus leido prie televizoriaus ekrano. Tuomet mokslininkai atliko įvairius matavimus ir juos palygino su tais, kuriuos buvo atlikę prieš tyrimą.

Pasirodo, dviejų tinginystės savaičių pakanka, kad kūnui būtų padaryta pastebima žala. Štai kraujotakos ir kvėpavimo sistemų būsena suprastėjo visais 4 proc., kepenų riebalų koncentracija išaugo 0,2 proc., o kūno riebalų priaugo per 0,5 proc.. Žmonės elementariai sustorėjo - pastebimai padidėjo jų liemens apimtis, išaugo atsparumas insulinui.

Jei šie skaičiai jums neatrodo dideli, prisiminkite, kad tai - dviejų savaičių rezultatas. Daugelis žmonių taip praleidžia didelę vasaros ar žiemos atostogų dalį. Mokslininkai teigia, kad šie rodikliai rodo, jog net trumpalaikė fizinė tinginystė padidina širdies ligų ir antrojo tipo diabeto riziką.

Tikriausiai manote, kad tokie šiurpūs rezultatai yra susiję su šių žmonių fiziniu aktyvumu - kadangi jie buvo aktyvūs, tai tinginystė jiems padarė daugiausia žalos. Mokslininkai su tuo nesutinka - fiziškai neaktyvūs žmonės būtų patyrę dar didesnį fizinės būklės kritimą. Bet yra ir gerų žinių.

Po tų dviejų savaičių ant sofos žmonės vėl sugrįžo į įprastą ritmą ir vos po 14 dienų visi pablogėję rodikliai atsistatė. Žinoma, sugrįžti prie įprasto fizinio aktyvumo nėra lengva - ta sofa tikrai kviečia tapti bulve. Tačiau nestruktūruota mankšta (keliavimas į darbą, mokslus ar tiesiog dažnas šuns vedžiojimas) bent jau nevargina psichologiškai.

„Pasistenkit būti aktyvesniais. Jausitės geriau, jei pasistengsite, numesite svorio. Nereikia bėgti maratono. Ėjimas puikiai tinka. Tik atsikelk ir imk judėti“, patarė Edmundas Giegerichas, mokslininkas apžvelgęs tyrimą.