Iš pradžių imami kraujo mėginiai, kuriuose matuojamas prostatos specifinio antigeno (PSA) lygis. Nustačius pakitimus, daroma biopsija – nemaloni procedūra, kurios metu imami prostatos ląstelių mėginiai. Net 75 proc. šių ankstyvųjų biopsijų yra neigiamos – vėžys nėra nustatomas. Ir taip yra todėl, kad tie PSA testai nėra labai tikslūs.

Tačiau problemos čia nesibaigia. Didelė dalis nustatomų vėžio atvejų nėra pavojingi ir nereikalauja gydymo (bent jau diagnozės metu). Taigi, skausmingos biopsijos labai dažnai daromos visiškai be jokios priežasties. Neigiama diagnozė džiugina pacientus, tačiau ji pasiekiama skausmingai ir gali baigtis infekcija. Idealiu atveju vėžio tikimybę pavyktų atmesti dar pirmuoju kraujo tyrimu, tik kaip?

PSA baltymas kraujyje pasirodo dėl įvairių priežasčių, ne tik dėl prasidėjusio prostatos vėžio. Taigi, norint sukurti patikimesnius kraujo testus prostatos vėžiui aptikti, reikia atkreipti dėmesį į kitus vėžio biožymenis. Tai Londono karalienės Marijos universiteto mokslininkai ir padarė, sukurdami prostatos vėžio testą, kuris ieško ne prostatos antigeno, o cirkuliuojančių auglio ląstelių. Tai - ankstyvos vėžio ląstelės, kurios atsikabina nuo auglio ir pradeda keliauti kraujagyslėmis, tačiau dar neįsitvirtina kitose kūno vietose.

Mokslininkai naująjį diagnostikos įrankį išbandė su 98 vyrais, kuriems biopsija dar nebuvo atlikta ir 155 vyrais, kuriems prostatos vėžio diagnozė jau buvo patvirtinta. Kuomet naujasis tyrimas buvo naudojamas kartu su PSA testu, mokslininkams pavyko pasiekti net 90 proc. tikslumą. Kitaip tariant, naujasis tyrimas leido tiksliai prognozuoti biopsijos rezultatus ir, jei toks metodas būtų patvirtintas, pacientams leistų išvengti nereikalingų skausmingų tyrimų.

PSA lygis teoriškai turėtų leisti nuspėti vėžio rimtumą, tačiau, kaip jau minėjome, jis keičiasi ne tik dėl prostatos vėžio. Taigi, bet kokie PSA lygio pokyčiai reiškia vieną - bus atliekama biopsija. Vėžinių ląstelių testas yra tikslesnis ir todėl, kad padeda nustatyti ne tik auglio egzistavimo tikimybę, bet ir jo rimtumą. Mokslininkai teigia, kad patobulintas testas leis išvengti perteklinių gydymo kursų, nes kai kurie prostatos augliai yra paliekami stebėjimui ir nėra agresyviai gydomi. Naujasis kraujo tyrimas padės atpažinti tokius atvejus.

Tačiau prie visų tokių gerų naujienų visada yra ir viena bloga – laikas. Prostatos vėžinių ląstelių testas yra visai naujas, patvirtintas tik vienu tyrimu. Šiuo metodu dar turi įsitikinti nepriklausomi mokslininkai, o tada - institucijos. Prognozuojama, kad geriausiu atveju tam prireiks 3-5 metų.