Pirmiausia, atrodė, kad viskas vyksta pagal planą: genetiškai modifikuoti uodai susimaišė su gamtoje esančiais uodais ir kurį tais laiką Brazilijos uodų populiacija buvo sumažėjusi. Taip teigiama tyrime, kurį publikavo „Nature Scientific Reports“.

Tačiau, kaip rašo scienalert.com, uodai sugrįžo su trenksmu: sugrįžę į senuosius populiacijos rodiklius, jie tapo dideliu tyrėjų galvos skausmu: manoma, kad mokslininkų sukurti hibridai yra dar labiau atsparūs bandymams juos sunaikinti.

Desperatiški laikai

Dėl globalių klimato pokyčių uodai, galintys perduoti pavojingas ligas, tokias kaip Zika, dengės karštligė ir maliarija, plinta toliau nei bet kada. Norėdami kovoti su jais, mokslininkai ne kartą bandė pakeisti šių vabzdžių genetiką, kad šie negalėtų daugintis.

Tačiau šis bandymas tapo tikru fiasko. „Teigta, kad į gamtą išleistų uodų padermės genai nepateks į bendrą populiaciją, nes palikuonys iškart žus. Akivaizdu, kad nutiko kitaip nei buvo planuota“, – „New Atlas“ sakė tyrėjas Jeffrey Powell.

„Žaidė Dievą“

Laukinėje gamtoje randami uodai ėmė daugintis su genetiškai modifikuotais uodais. Tai sukūrė visiškai naują uodų rūšį, kurie dar labiau atsparūs.

Ir nors kol kas naujoji uodų rūšis nėra pavojinga, mokslininkai nežino, kokie pokyčiai ištiks ateities kartas.

„Mes nerimaujame dėl nežinomybės“, – sakė J. Powell.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)