Praėjus 60 metų nuo pirmojo pasaulyje branduolinio sprogimo, M.ElBaradei ir TATENA, kuriai atstovavo Valdytojų tarybos pirmininkas Yukiya Amano, buvo pagerbti už "už jų pastangas užkirsti kelią branduolinės energijos naudojimui karo reikmėms".

Oficialios ceremonijos Oslo miesto rotušėje metu Nobelio komiteto pirmininkas Ole Mjoesas įteikė jiems prestižinę premiją - Nobelio diplomą, aukso medalį ir 10 mln. Švedijos kronų (per 3,66 mln. litų), kurias tarpusavyje pasidalins TATENA ir jos vadovas.

"Šiuo metu, kai branduolinio ginklo grėsmė vėl didėja, Norvegijos Nobelio komitetas nori pabrėžti, jog šią grėsmę reikia įveikti kuo platesnio tarptautinio bendradarbiavimo keliu", sakė O.Mjoesas.

"Šis principas kuo aiškiausiai atsispindi TATENA ir jos generalinio direktoriaus darbe", - pridūrė jis.

TATENA buvo įkurta 1957 metais siekiant skatinti branduolinės energijos naudojimą civilinėms reikmėms ir tuo pat metu stabdyti branduolinių ginklų platinimą.

Laureatai savo apdovanojimą atsiėmė geltonomis orchidėjomis ir gvazdikais išpuoštoje rotušėje. Ceremonijoje dalyvavo Norvegijos karalius Haraldas.

Taip pat buvo galima išvysti ir aktores Salmą Hayek (Selmą Hajek) bei Julianne Moore, kurios ves tradicinį Nobelio koncertą.

Muzikantas ir aktyvistas Bobas Geldofas, kuris pats yra nominuotas 2006 metų Nobelio taikos premijai gauti, taip pat dalyvavo renginyje bei daug fotografavo skaitmeniniu fotoaparatu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją