„Abrams“ tanko svoris augo su kiekviena karta. Taigi, tikriausiai patys greičiausi buvo pirmieji tankai, gaminti devintojo dešimtmečio pradžioje. M1 svėrė maždaug 54 tonas, o M1A2C – apie 67. Tačiau labiausiai greitį riboja ne didžiulė mašinos masė.

M1A1 „Abrams“ tankas kelyje galėjo pasiekti 72 km/val. greitį. Tuo tarpu M1A2 gali pasiekti tik 67 km/val. Bekelėje šie tankai būtų dar lėtesni - atitinkamai 48 ir 40 km/val. Tačiau maksimalus „Abrams“ tanko greitis yra ribojamas dirbtinai - šie tankai turi mechaninius ribotuvus.

Abrams tankai

Iš tiesų 1500 ag (1120 kW, matuojant nuo veleno) „Honeywell AGT1500C“ variklis yra pakankamai galingas, o „Allison DDA X-1100-3B“ transmisija yra pakankamai efektyvi žymiai didesniam greičiui pasiekti. Tačiau vikšrinės transporto priemonės, ypač sveriančios tiek daug, itin greitai įprastai nevažiuoja. Tai per stipriai apkrautų vikšrus, trumpintų varančiųjų mechanizmų tarnavimo laiką, keltų pavojų įgulos nariams. Būtent dėl to „Abrams“ tankas ir turi tą ribotuvą.

Mechaninis ribotuvas „Abrams“ tanke taip paprastai nepašalinamas. Iš tikrųjų, jis riboja ne patį greitį, kaip koks elektroninis ribotuvas, bet variklio galią ir sukimo momentą. Norint jį pašalinti reikėtų reguliuoti ir hidraulinį siurblį bei variklio valdymo sistemą. Tačiau tai yra įmanoma.

Abrams tankai

Pašalinus ribotuvą „Abrams“ gali pasiekti ir 100 km/val. greitį. Tiesa, tai įmanoma tik ant lygaus kelio. Vairuotojo matymo laukas yra pakankamai mažas, o susidūrimas su nepastebėta kliūtimi gali sukelti ir katastrofiškų padarinių. Tiesa, patys tankistai pasakoja, kad „Abrams“ išvysto ir 110-130 km/val. greitį, bet šių pasakojimų niekas negali patvirtinti.

Tiesą sakant, net patys tankų vairuotojai tuo negali būti užtikrinti. Nors bandymai be ribotuvų tikrai buvo atliekami, „Abrams“ tanko spidometras baigiasi tiek 60 mylių per valandą (97 km/val.) žyme.