Tad kas per vienos yra šios naujos dietos ir ar esama kokių nors mokslinių duomenų joms pagrįsti?

1. Monodieta

Kaip ir galima nuspėti iš paties pavadinimo, monodieta yra vienos tam tikros maisto produktų, pavyzdžiui, mėsos ar vaisių, grupės arba tik vieno maisto produkto, pavyzdžiui, bulvių ar vištienos, vartojimas kiekvieną dieną.

Monodieta neturi jokio mokslinio pagrindo. Tai tikrai yra paprasčiausia mada ir ja nereikėtų aklai sekti.

Tokios dietos laikymasis tikrai padės netekti svorio, nes maisto kiekis yra toks ribotas (vienas maisto produktas per dieną), toks maistas dėl monotonijos žmogui pabosta, tad, žinoma, svoris mažėja, nes gaunama mažiau kalorijų.

Pavyzdžiui, jeigu pusryčiams, pietums ir vakarienei suvalgysite po tris obuolius ir dar tris suvalgysite kaip užkandį taip pagrindinių valgymų, iš viso per dieną gausite tik 950 kalorijų.

Mitybos požiūriu monodieta yra neadekvati. Jeigu žmogus laikysis tokios dietos ilgą laiką, galiausiai išsivystys vitaminų ir mineralų trūkumas.

2. Detoksikacija aktyvuotąja anglimi

Teigiama, kad tokia dieta, esą, padeda žmonėms atsikratyti kilogramų detoksikuojant organizmą. Laikantis šios dietos reikia tam tikrais laikotarpiais pasninkauti ir gerti arbatos ar sulčių, kuriose yra anglies.

Medikai tikrai nerekomenduoja laikytis tokios dietos. Jų teigimu, aktyvuotoji anglis yra vartojama tuomet, kai žmogus apsinuodija arba perdozuoja tam tikrų medikamentų. Anglis suriša kai kuriuos junginius ir pašalina juos iš organizmo.

Šiuo metu neturima jokių mokslinių įrodymų, jog aktyvuotosios anglies vartojimas padeda sulieknėti. Labai dažnai tokios detoksikacijos metu žmonėms nurodoma pasninkauti, todėl jie, žinoma, netenka svorio, tačiau ne tiek dėl anglies, kiek dėl kalorijų apribojimo.

Be to, verta paminėti, kad anglis veikia selektyviai. Ji gali surišti tam tikrus medikamentus ir maistines medžiagas, o taip pat toksines medžiagas, todėl egzistuoja rizika, kad vartojant aktyvuot1s angl5, gali pritrūkti tam tikrų maistinių medžiagų arba gali sumažėti tam tikrų vaistų poveikis.

Aktyvuotosios anglies vartojimo šalutinis poveikis – pykinimas ir vidurių užkietėjimas.

3. „Noom“ dieta

„Noom“ iš tiesų net nėra dieta. Tai yra išmanioji programėlė „Noom Coach“, kuri skirta keisti žmogaus elgesį ir padėti jam sulieknėti. Ši programėlė leidžia stebėti mitybą ir fizinį aktyvumą, pateikiam patarimų ir rekomendacijų. „Noom“ programėlė nepateikia kažkokio mitybos plano, tačiau jos naudotojai įrašo visus suvartotus maisto produktus ir gėrimus, ir tuomet programėlė šviesoforo spalvomis (raudona, geltona, žalia) parodo, ar labai sveika vartoti šiuos produktus.

Vienas iš „Noom“ privalumų yra tas, kad ji neeliminuoja jokios maisto produktų grupės ar kokių nors produktų, bet skatina keisti gyvenseną, kitaip tariant, ragina ir padeda gyventi sveikiau.

Na, o pagrindinis trūkumas yra tas, kad nors nemokamai galima atsisiųsti trumpai veikiančią bandomąją versiją, vėliau už naudojimąsi šia programėle reikės mokėti. Tad reikėtų įvertinti savo galimybes, ar biudžetas leidžia tai daryti.

Beje, jau buvo atliktas vienas mokslinis tyrimas, siekiant nustatyti šios programėlės efektyvumą. 18 mėnesių trukmės tyrime dalyvavo 35 tūkst. 921 „Noom“ programėlės naudotojas, ir beveik 78 proc. tyrimo dalyvių neteko svorio, įskaitant 23 proc., kurie nurodė netekę daugiau nei 10 proc. kūno svorio.

4. Ribotas maitinimasis

Ribotas maitinimasis yra vadinamojo protarpinio badavimo tipas, kai žmogui leidžiama valgyti tik tam tikru laikotarpiu. Paprastai tai reiškia, kad maitinimosi langas yra nuo keturių iki dešimties valandų.

Nors energijos apribojimas šiuo laikotarpiu nėra specifinė rekomendacija, taip nutinka dėl to, kad žmogus maitinasi trumpesnį laikotarpį nei paprastai.

Skirtumas tarp riboto maitinimosi ir kitų protarpinio badavimo strategijų yra tas, jog neseniai atliktas mokslinis tyrimas atskleidė tam tikrus metabolinius privalumus, kurie juntami po 16 valandų badavimo laikotarpio, lyginant su tipiniu protarpinio badavimo laikotarpiu pernakt, sudarančiu 10–12 valandų.

Mokslininkai teigia, kad, maitinantis tik tam tikrais laikotarpiais, pastebėtas daug žadantis poveikis kūno riebalų kiekiui, jautrumui insulinui ir cholesterolio kiekiui kraujyje. Tiesa, kai kurių tyrimų metu pastebėtas poveikis kūno masei, bet ne cholesterolio kiekiui ar antrojo tipo diabeto žymenims.

Mokslininkai sako, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, siekiant nustatyti, ar pastebėtas teigiamas riboto maitinimosi poveikis susijęs su reguliariais 16 valandų badavimo laikotarpiais, ar paprasčiausiai dėl to, kad, valgant tik trumpą laikotarpį, sumažėja suvartojamų kalorijų kiekis ir būtent dėl to mažėja svoris.

5. Fast800

Šią dietą savo knygoje aprašė Michaelas Mosley‘is, raginantis pirminės intensyvios „Kraujo cukraus dietos“ stadijos metu per dieną suvartoti vos 800 kalorijų. Tokios dietos reikėtų laikytis iki aštuonių savaičių, ir ji, esą, turėtų padėti greitai netekti svorio ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje.

Minėtą knygą galima nusipirkti už 20 Australijos dolerių arba atseikėti 175 Australijos dolerius už 12 savaičių internetinę programą su asmeniniu vertinimu, receptais, fiziniais pratimais, ekspertų konsultacijomis ir galimybe prisijungti prie internetinės bendruomenės.

Neseniai buvo atlikti du moksliniai tyrimai, kurių metu gauta šiek tiek įrodymų šios dietos kūrėjų teiginiams pagrįsti. Šių tyrimų metu šeimos gydytojai pacientams, kurie buvo nutukę ir/ar sirgo antrojo tipo diabetu, skyrė pradinę 800 kalorijų dietą vartojant tam tikrus maisto pakaitalus. Po pirminės stadijos buvo laipsniškai grąžintas maistas. Dalyviai taip pat sulaukė struktūrinės paramos, kad išlaikytų pasiektą svorį.

Šių dviejų tyrimų rezultatai buvo palyginti su kontroline grupe, kurios nariai sulaukė įprastinės priežiūros ar gydymo naudojantis geriausiomis rekomenduojamomis praktikomis. Ir buvo nustatyta, kad 800 kalorijų grupės atstovai neteko daugiau svorio, lyginant su kontroline grupe. Be to, daugiau žmonių su antrojo tipo diabetu pasiekė remisiją.

Dėl suvartojamo itin mažo kalorijų kiekio gali būti itin sunku laikytis Fast800 dietos. Be to, gali būti sudėtinga gauti visų reikalingų maistinių medžiagų. Todėl būtina griežtai laikytis nurodymų ir vartoti rekomenduojamų papildų.

Fast800 netinka žmonėms, kuriems anksčiau buvo diagnozuoti valgymo sutrikimai ar tam tikros sveikatos būklės, pavyzdžiui, kepenų ligos. Todėl labai svarbu prieš laikantis tokios dietos pasikonsultuoti su gydytoju.

Apskritai kalbant apie lieknėjimą, nėra vieno magiško būdo, kuris garantuotą sėkmę. Svarbu pasitikrinti sveikatą, sutelkti dėmesį į sveikus gyvensenos pokyčius, o taip pat kreiptis į mitybos specialistą, jeigu reikalinga profesionali pagalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)