Ašarinės dujos – tai nemirtino poveikio ginklas. Ašarinių dujų skardinių turinys priklauso nuo gamintojo. Įprastai tai yra anglis ar kitas ugnies šaltinis ir dirginanti medžiaga CS dujos (C10H5ClN2). Degantis konteineris skleidžia dūmus, kurie pasklinda plačiai, dirgindami žmonių akis, odą ir kvėpavimo takus. Tai yra labai efektyvus būdas sklaidyti protestų ar riaušių dalyvius, nes šių dujų paragavę žmonės kurį laiką apskritai negali nieko daryti.

Ašarinių dujų poveikis stabdomas įvairiai. Protestuotojai akis plauna pienu, nors mokslininkai teigia, kad tai suteikia tik trumpalaikį palengvėjimą. Medikai nukentėjusiųjų akis skalauja vandeniu ar fiziologiniu tirpalu. Nors tuo metu skauda labiau, palengvėjimas ateina greičiau. Tačiau svarbiausia kiek įmanoma greičiau pasitraukti nuo ašarinių dujų debesies.

Protestuotojai Honkonge kovoja su didžiuliais ašarinių dujų kiekiais. Nuo jų pasitraukti yra beveik neįmanoma, todėl tenka ieškoti netradicinių sprendimų. Štai vienas protestuotojas paėmė ašarinių dujų užtaisą, įdėjo jį į termosą, tada jį pakratė ir jau užgęsusią skardinę išpylė laukan.

Žmonės spėliojo, kas buvo tame termose. Vieni spėjo, jog ten buvo vandens, kiti - kad užtaisą užgesino skystas azotas. Tačiau pasirodo, kad ten buvo tik šiek tiek žemių - ašarinių dujų išsiveržimą sutramdė paprasčiausias purvas.

Purvas tiesiog sustabdė užtaiso degimą – panašiu principu kartais gesinami ir žolynų gaisrai. Tiesa, būtų suveikęs ir vanduo ar skystas azotas, tačiau šios priemonės ne visada yra po ranka. Tiesą sakant, būtų suveikęs ir tuščias termosas – rūkstantis užtaisas ten būtų tiesiog uždusęs.

Ašarinių dujų užtaisai gesinami įvairiai. Protestuotojai juos dangsto šiukšliadėžėmis, gatvių žymėjimo kūgeliais ir įvairiais metaliniais indais. Juos taip pat galima gesinti ir vandeniu - vos tik sustabdoma degimo reakcija, ašarinės dujos neberūksta.

Beje, protestuotojai pastebėjo, kad policijos pajėgos naudoja senas ašarines dujas – ant užtaisų nurodytas galiojimo laikas - iki 2016-ųjų. Baiminamasi, kad pasenę užtaisai gali būti dar pavojingesni sveikatai. Ašarinės dujos ir taip neretai sukelia astmos priepuolius, alergines reakcijas ar fizines traumas.