Kaip skelbė verslo laikraštis „Wall Street Journal“, JAV teisingumo departamentas, be kitų bylų prieš „Huawei“, svarsto ir R. P. Oliveiros ieškinį.

Portugalų išradėjas teigia, kad „Huawei“ atstovai susitiko su juo ir iš esmės pavogė vieną iš jo sukurtų technologijų, kad pagamintų „Huawei EnVizion 360“ panoraminę kamerą.

„Šie įtarimai yra klaidingi“, – pranešime teigė „Huawei“ atstovai, pridurdami, kad bendrovė „kategoriškai neigia pono R. P. Oliveiros kaltinimus patentų pažeidimu“.

„Pastaruosius kelis mėnesius JAV vyriausybė pasinaudojo savo politine ir diplomatine įtaka, kad paskatintų kitas valstybes uždrausti „Huawei“ įrangą. Be to, amerikiečiai naudojo visus turimus įrankius, įskaitant ir teismines bei administracines galias, ir visą eilę kitų nesąžiningų priemonių, kad sujauktų įprastą „Huawei“ ir partnerių veiklą“, – teigiama „Huawei“ pranešime.

Pasak kinų milžino, portugalų išradėjas savo kaltinimais bando sutepti „Huawei“ reputaciją.

„R. P. Oliveira ir toliau naudojosi melagingu pasakojimu, taip bandydamas apjuodinti „Huawei“. Jis bandė spausti „Huawei“ su aukštų Vyriausybės pareigūnų pagalba, versdamas bendrovę paklusti jo reikalavimams ir atiduoti dideles sumas pinigų“, – tvirtino „Huawei“ atstovai.

„Huawei“ pripažino, kad bendrovės atstovai 2014 m. susitiko su R. P. Oliveira, tačiau „EnVizion 360“ kamera esą buvo „nepriklausomai sukurta „Huawei“ darbuotojų, neturėjusių prieigos prie R. P. Oliveiros informacijos“.

Jungtinės Valstijos ragina sąjungininkus visame pasaulyje atsisakyti kiniškų naujos kartos 5G ryšio technologijų, ypač iš technologijų milžino „Huawei“.

Papildytas „Huawei“ atsakas į „Wall Street Journal“ publikaciją

Rugpjūčio 30 d. „Wall Street Journal“ buvo paskelbta publikacija, kurioje, remiantis JAV Teisingumo departamentu, teigiama, kad „Huawei“ įtariama dėl išmaniųjų telefonų kamerų patentų vagysčių. Reaguodama į tai „Huawei“ kompanija pabrėžia, kad šie įtarimai yra klaidingi bei neatitinka tikrovės.

Siekdami apginti savo poziciją informuojame, kad 2014 m. gegužės 28 d. „Huawei“ dukterinės įmonės atstovai susitiko su portugalų išradėju Rui Pedro Oliveira pastarojo prašymu. Šio susitikimo metu R. P. Oliveira kompanijos atstovams pristatė savo kameros dizainą, kuris, tikėtina, turi JAV patentą.

2017 m. „Huawei“ pradėjo pardavinėti „EnVizion 360“ panoraminę kamerą, kurią savarankiškai suprojektavo bei sukūrė kompanijos darbuotojai, neturintys nieko bendra su R. P. Oliveiros sukurta technologija. Mes dar kartą pabrėžiame, kad nenaudojome jo dizaino.

Skirtingai nei R. P. Oliveiros vieno lęšio bei praplečiamo dizaino sprendimas, „Huawei“ kamera nebuvo praplečiama, o kameros lęšiai buvo integruoti iš abiejų pusių bei skirti panoraminėms nuotraukoms išgauti.

Nuo 2018-ųjų balandžio iki 2019 m. kovo mėn. R. P. Oliveira pradėjo siųsti „Huawei“ kompanijai laiškus, kuriuose tvirtino, kad kuriant „EnVizion 360“ kameros dizainą buvo pažeisti jo pateikti patentai. Savo el. laiškuose jis ne kartą grasino, kad jei jam nesumokėsime pinigų, šis ketina kreiptis į žiniasklaidą bei tęs spaudimą per politinius kanalus.

„Huawei“ kategoriškai atmeta bet kokius R. P. Oliveiros teiginius dėl patento pažeidimo. Nors buvo pateikti detalūs paaiškinimai, susiję su mūsų naudotu technologiniu sprendimu, nepaisant to, R. P. Oliveira pateikė melagingą informaciją žiniasklaidai, taip kenkdamas „Huawei“ reputacijai.

Negana to, jis toliau stengėsi daryti spaudimą kompanijai per įvairius JAV Vyriausybės atstovus, taip siekdamas priversti „Huawei“ paklusti jo reikalavimams ir sumokėti didžiulę pinigų sumą.

Šių metų kovo 26 d., siekdama apginti savo reputaciją bei interesus, „Huawei“ JAV teismui pateikė paaiškinimą dėl R. P. Oliveiros pareiškimų, kuriame pabrėžė, kad kompanija nepažeidė patentų. Nors tai yra normalus civilinis procesas, R. P. Oliveira atsisakė priimti šį paaiškinimą, todėl teismo procesas užsitęsė.

Kyla įtarimų, kad R. P. Oliveira naudojasi dabartine geopolitine situacija. Baigiantis ginčui jis pateikia melagingą pasakojimą žiniasklaidai ir toks elgesys nėra toleruotinas bei neturėtų būti laikomas racionaliu JAV Teisingumo departamento vykdomo baudžiamojo tyrimo pagrindu.

Faktas lieka faktu, kad nė vienai iš pagrindinių „Huawei“ technologijų iki šiol nebuvo iškelta baudžiamoji byla ir nė vienas iš JAV Vyriausybės pareikštų kaltinimų nebuvo pagrįstas akivaizdžiais įrodymais. Todėl griežtai smerkiame piktybiškas bei suderintas JAV Vyriausybės pastangas diskredituoti „Huawei“ kompaniją, taip siekiant pažaboti mūsų lyderio pozicijas pramonėje.

„Huawei“ per daugiau nei 30 veiklos metų daug investavo į mokslinius tyrimus bei jų plėtrą. Kompanijoje dirba daugiau nei 180 tūkst. darbuotojų visame pasaulyje, taip pat yra pelniusi klientų, tiekėjų ir partnerių pasitikėjimą bei palaikymą. Tai yra mūsų įmonės sėkmės garantas. Nei viena kompanija netampa pasauline savo srities lydere vykdydama vagystes.