Kosminis lėktuvas, žinomas kaip X-37B, priklauso JAV karinėms oro pajėgoms, ir tai yra jo penktoji misija pavadinimu „OTV-5“. Tačiau kokia šio lėktuvo misija – lieka įslaptinta, rašo sciencealert.com.

Pirmadienį lėktuvas įveikė ankstesnės misijos „OTV-4“ rekordą. Tąkart Žemės orbitoje lėktuvas išbuvo 717 dienų, 20 valandų ir 42 minučių. „OTV-5“ misija šį rekordą įveikė rugpjūčio 26 d.

Taigi, ką jis ten veikia?

Vienintelis šiai dienai turimas atsakymas – niekas nežino. Nors JAV karinės oro pajėgos nevengia kalbėti apie lėktuvą, jų atstovai vartoja labai bendrus terminus. Kitaip pasakius: daug sako, bet nieko nepasako.

Štai keli dalykai, kuriuos mes žinome: X-37B atrodo šiek tiek kaip mažesnė senojo NASA kosminio erdvėlaivio versija, o JAV oro pajėgos turi bent du iš saulės energija varomų lėktuvų, kuriuos pastatė „Boeing“.

Ši naujausia misija buvo pradėta 2017 m. Rugsėjo 7 d. Lėktuvas į kosmosą buvo išskraidintas raketa „SpaceX Falcon 9“.

Neaišku, kada lėktuvas nusileis, bet kai tai atsitiks, jis nusileis ant tūpimo tako, naudodamas savo ratus.


Anot karinių oro pajėgų, svarbiausias X-37B tikslas yra ištirti daugkartinio naudojimo kosminių aparatų technologijas Amerikos ateičiai kosmose ir atlikti eksperimentus, kuriuos galima grąžinti į Žemę ir ištirti.

Apart to, pareigūnai neatskleidė jokios faktinės informacijos, susijusios su orbitos eksperimentų specifika.

Tokia tylos siena buvo paskatinusi spėjimus, kad kariškiai gali išbandyti „EM Drive“ kosmose – hipotetinę varomosios jėgos sistemą be degalų, kurią tyrė NASA ir kurią Kinija teigia jau išbandžiusi.

Kiti spėjimai rodo, kad oro pajėgos gali naudoti X-37B ginklų tyrimams ar orbitos stebėjimo operacijoms – nors dar 2010 metais oro pajėgos neigė, kad programoje buvo kokių nors „karinių veiksmų“.

„Programa remia technologijos rizikos mažinimą, eksperimentavimą ir veiklos koncepcijos kūrimą“, – tuo metu sakė atstovas spaudai.

Nepaisant to, kokia yra lėktuvo misija, iš pradžių jis buvo skirtas tik 270 dienų praleidimui orbitoje, todėl tai, kad jis galėjo daugiau nei dvigubai padidinti numatytą laiką, yra gana didelis laimėjimas saulės energija varomiems lėktuvams.

Tačiau daugiau apie šią misiją ir paslaptingą lėktuvą informacijos – nėra. Belieka tik stebėti, ką toliau su šiuo lėktuvu darys JAV karinės oro pajėgos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)