Auksas jūsų telefone

Manoma, kad tik apie 10 proc. pasaulyje išgaunamo aukso atkeliauja į pramonę, tačiau čia jis labiausiai reikalingas elektronikos gamintojams. Auksas yra puikus elektros laidininkas, tačiau dar geriau tai, kad jis nerūdi. Elektros jungtys smulkiuose elektronikos gaminiuose yra tokios ilgaamžės būtent aukso dėka. Ir net nesvarbu, kad jis yra pakankamai brangus – auksas yra pats plastiškiausias iš visų metalų, todėl galima suformuoti labai plonus, bet efektyvius aukso komponentus. Skaičiuojama, kad viename telefone yra apie 50 mg aukso.

Raudonas stiklas

Raudonas stiklas gali būti gaminamas naudojant aukso druskas. Taip buvo sukurtos tos raudono aukso šukės, matomos vitražuose ar jūsų raudona saldainių vaza. Tiesa, šiais laikais raudonas stiklas gali būti gaminamas ir kitais būdais, tačiau jam didelio aukso kiekio vis tiek nereikėjo.

Auksas vaistuose?

Auksas yra netoksiškas, nes su niekuo žmogaus organizme nereaguoja. Kartais įvairūs saldumynai yra puošiami aukso folija – ji gražiai atrodo, o ir suvalgyta nepadaro žalos. Tačiau tai nereiškia, kad vaistai su auksu yra visiškai beveričiai.

Tūkstančius metų žiniuoniai, burtininkai ir įvairūs kiti ritualiniai apgavikai savo pacientams skiria aukso. Tai, žinoma, nepadeda, tačiau egzistuoja modernių vaistų, kurių sudėtyje yra aukso druskos, kuri turi priešuždegiminių savybių. Šie vaistai įprastai naudojami reumatoidiniam artritui gydyti.

Gydo vėžį

Aukso izotopas 198 yra radioaktyvus, todėl gali būti naudojamas radioterapijoje. Beje, tas pats auksas-198 gali būti naudojamas kitos kartos branduoliniuose ginkluose.

Auksas automobiliuose

Auksas retkarčiais naudojamas itin prabangių automobilių apdailoje, tačiau kartais jis pasitelkiamas ir dėl praktinių priežasčių. „McLaren F1“ superautomobilio variklio skyrius buvo padengtas aukso folija. Šis plonas metalo sluoksnis atspindėjo šilumą ir nuo karščio daromos žalos saugojo kompozitinį korpusą. Kiekviename automobilyje buvo po 16 gramų aukso.

Auksas lėktuvų stikluose

Auksas yra toks plastiškas, kad gali būti ištemptas iki atomo storio vielos. Jis gali būti iškaltas į tokią ploną foliją, kad ji bus peršviečiama. Tokios itin plonos aukso gijos naudojamos lėktuvų stiklams šildyti – per jas leidžiama elektros srovė neleidžia susidaryti ledo sluoksniui. Taip šildomi tik kai kurių lėktuvų pilotų kabinos langai.

Auksas kosmose

Šiek tiek aukso sukasi ir Žemės orbitoje. Auksas gerai atspindi elektromagnetinę radiaciją, todėl juo dengiami kai kurie vertingi dirbtiniai palydovai. Plonas aukso sluoksnis yra ir astronautų skafandruose.

Dėl tų pačių priežasčių auksas buvo naudojamas ir elektroninės karybos lėktuvuose – elektronika ir žmonės buvo saugomi nuo potencialiai žalingų spindulių.