Grupelė Kalifornijos jūrų liūtų iškilo pasimaitinti ančiuviais. Tačiau už jų plaukė pagrindinės dienos žvaigždės: kuprotieji banginiai, rašo sciencealert.com

Tačiau tik banginiui išnirus ir pražiojus savo nasrus, laukinės gamtos fotografas suprato, kad kažkas ne taip: ore, virš banginio pražiotos burnos, kybojo didelis (apie 180-270 kilogramų svorio) jūrų liūtas.

„Mano reakcija buvo: o Dieve. Ir aš pakėliau savo fotoaparatą“, – pasakojo 27-erių metų fotografas.

Ch. Dekeris tuo metu nežinojo, tačiau jam tuo momentu pavyko įamžinti įvykį, kuris toks retas, kad net daugelis jūrų žinduolių tyrėjų apie jį net nėra girdėję.

Fotografijoje matomas nustebęs jūrų liūtas, kuris jau po kelių sekundžių atsidurs 15 metrų ilgio kuprotojo banginio burnoje.

„Buvo užfiksuota tobula akimirka, kai gamta šiek tiek susimauna“, – „The Post“ pasakojo Ari Friedlaenderis, Kalifornijos universiteto Santa Kruse ekologas, tiriantis jūrų žinduolių mitybą.

„Labai anomalu matyti kažką panašaus, nes gyvūnai yra taip gerai prisitaikę ir puikiai žino, ką daro. Nelaimingas jūrų liūtas greičiausiai buvo tiesiog „netinkamoje vietoje, netinkamu metu. Tai kartą per milijoną nutinkantis įvykis: jūrų liūtas turėjo plaukti tolyn, tačiau netyčia tapo įvykio dalyviu“, – sakė A. Friedlaenderis. Anot jo, banginis neturėjo jokio noro praryti jūrų liūtą.

Nors kelionės pradžioje fotografas išvydo ne daug gyvūnų, pamatęs judantį vandenį jis suprato, kad metas griebti fotoaparatą.

Pirmiausia, jis išvydo jūrų liūtą. Po daugybės banginių stebėjimo metų, jis puikiai žinojo, kad milžiniškas banginis išnirs už kelių sekundžių. Tačiau priešingai nei kitus daugybę kartų, kai fotografas stebėjo besimaitinantį banginį, Dekeris iškart suprato, kad jūrų liūtas neturi šansų pasprukti. Vyras buvo taip susijaudinęs, kad net nepasižiūrėjo ar pavyko įamžinti akimirką.

„Aš tiesiog pasileidau bėgti valtimi: „ar kas nors tai matė?“. Aš šaukiau net šalia esančioms valtims“, – pasakoja jis.

Tik po šiek tiek laiko fotografas nusprendė peržvelgti savo padarytas fotografijas. „Aš buvau lyg devintame danguje. Man tai pavyko“, – sako Ch. Dekeris.

Tai nėra pirmas kartas, kai banginiai netyčia praryja kitus gyvūnus. Mokslininkai yra radę įrodymų, kad jūrų paukščiai kartais būna praryti banginių. Kovo mėnesį banginis net prarijo žmogų.

Nors fotografijoje matomo jūrų liūto likimas nėra aiškus, fotografas įsitikinęs, kad jam pavyko pabėgti. Anot jo, kuprotojo banginio stemplė yra „tik maždaug tokio dydžio kaip būti didelis greipfrutas ar mažas melionas“. Jis pridūrė, kad sužeistas ar negyvas jūrų liūtas nebuvo pastebėtas vandenyje, o po kelių minučių atrodė, kad banginis normaliai elgiasi, o taip nebūtų, jei žinduolis vis dar būtų burnoje.

„Jei burnoje turėtumėte mažą pelę, tikriausiai šiek tiek panikuotumėte ir tai tikrai pastebėtumėte“, – sakė jis.

Tikėtina, kad jūrų liūtas tiesiog išplaukė ir toliau maitinosi, sakė Ch. Dekeris.

A. Friedlaenderis taip pat mano, kad jūrų liūtas išgyveno. „Įtariu, kad gyvūnas tikriausiai buvo gana išsigandęs, bet tikiuosi, kad jis švelniai nusileido į vandenį“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)