Kauno tvarkytojams šiomis dienomis teko pristabdyti darbų tempus ir parodyti pagarbą istorijai, o archeologai gavo progą numalšinti mokslinį troškulį. Dviejose vietose miesto centre atkastos istorinės kapavietės – E. Ožekienės gatvės griaučiai savo eilės turės kiek palaukti, o prie muzikinio teatro darbai jau įsibėgėja.

„Stop“ juosta aptvertą duobę už „Miesto sodo“ kauniečiai galėjo pastebėti jau vakar. Trečiadienio popietę joje kastuvais švaistėsi pora archeologų, trečiasis tikrino iškastas žemes metalo detektoriumi. Prie juostos stoviniavo vienas smalsus prašalaitis, o netrukus pasirodė ir kasinėjimams vadovaujantis Olegas Fediajavas, kurio įmonę nusamdė parko rekonstrukcijos projektuotojai.

Kaune rastos istorinės kapinės

Kasinės visame sodelio plote

„Kasam. Atkasėme kapus, žmonės čia turėtų būti laidoti XVIII a. antroje pusėje – XIX a. pradžioje. Kol kas atidengtos penkių asmenų kapavietės, gali būti, kad aptiksime ir daugiau“, – „Kas vyksta Kaune“ pasakojo O. Fediajevas, pažymėjęs, kad per ateinančias kelias dienas bus kasama ir kitose sodelio vietose, tyrinėjimų apimtis didės. Nors senuosiuose miesto planuose matyti, kad čia būta kapinių, siekiama nustatyti, kokios tiksliai jų ribos.

„Taip pat randame labai daug keramikos dirbinių, koklių, kelias monetas, kurios leidžia sakyti, kad miestas čia tęsėsi nepriklausomai nuo gynybinės sienos. Monetos yra Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų, ankstyviausia – Žygimanto Augusto, apie 1560 m., vėlyviausia – XIX a.“ – kalbėjo archeologas.

Kaune rastos istorinės kapinės

Anot jo, radiniai keliaus į Kauno miesto muziejų. Muzikinio teatro sodelyje kasinėjimai atliekami tam, kad projektuotojai galėtų suprojektuoti takelių vietas.

Po palyginti nedideliu žemių sluoksniu šalia duobės matyti ir akmeninis grindinys. O. Fediajevo žiniomis, tai carinės Rusijos palikimas – tokie takai išvagoję visą parką. Projekto rengėjams bus siūloma takus eksponuoti, tačiau nuo jų sprendimo priklausys, kaip šis istorinis elementas įsilies į atnaujinto sodelio erdvę.

Kaune rastos istorinės kapinės

Netoliese iškasti palaikai – didelė staigmena

E. Ožeškienės gatvėje rasti palaikai, aiškino O. Fediajavas, – kita opera, didžioji sensacija. Ten atkasti nežinomi kapai, nežinomo laikotarpio, tačiau spėjama, kad turėtų būti nuo XVII a. Šis radinys netikėtas, dar nežinoma, kiek toje vietoje gali būti palaidota žmonių. Tai turėtų paaiškėti kitą savaitę, kasinėjimai čia bus vykdomi nuėmus asfalto dangą.

Kauno miesto savivaldybės miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis „Kas vyksta Kaune“ nurodė, kad archeologams pateikus ataskaitas galutinai paaiškės, kas aptikta gatvėje. „Tyrimai nėra baigti, bus detaliau kasinėjama viena vieta. Tačiau šiuo metu galime patvirtinti, kad rekonstruojamoje E. Ožeškienės gatvės ir Laisvės alėjos sankryžoje rasti tvarkingai palaidoti žmonių palaikai“, – sakė A. Pakalniškis.

Kaune rastos istorinės kapinės
Kad muzikinio teatro sodelyje yra kapinės, Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo teigimu, visi žinojo, ten prieš ruošiant parko atnaujinimo projektą vyksta suplanuoti archeologiniai tyrimai.

„Tačiau į tą kapinių vietą, manome, nelįsime, vyks esamų dangų rekonstrukcija. Taip pat numanyta ir kad viena senovinė žmonių laidojimo vieta turi būti netoliese, tačiau tiksliai nežinota, kur – panašu, kad gatvių sankirtoje ir gali būti rasti šie kapai“, – į istorinius miesto klodus skverbėsi A. Pakalniškis, pridėjęs, kad šie skeletai jau yra po važiuojamąja dalimi, kur kasama giliau, keičiamos komunikacijos.

„Čia turime viską ištirti, išsiaiškinti. Radinys gatvėje buvo netikėtas. Tai šiek tiek stabdo rekonstrukcijos darbus“, – pripažino pašnekovas. Nors gegužės antroje pusėje prasidėjusį remontą planuota baigti pirmomis rudens dienomis, Kauno tvarkytojai mato, kad tikrai bus nusikelta į rugsėjį.

„Eismą paleisime, bet visi tie dalykai tikrai neleidžia mums imti ir kasti ekskavatoriais. Kažkiek užtruks, bet ištirsime ir tiksliai žinosime, kas buvo toje vietoje“, – dėstė A. Pakalniškis.

Kaune rastos istorinės kapinės

Planuota apsisukti per vasarą

Pradėjus rekonstruoti vieną pagrindinių Kauno sankryžų, eismo ribojimai šioje vietoje įsigaliojo nuo gegužės 20 d. Šiuo metu E. Ožeškienės gatve transportas juda tik viena kryptimi – link K. Donelaičio gatvės, čia važiuojamoji dalis susiaurėja iki vienos juostos.

Važiuojant nuo K. Donelaičio gatvės, statybvietę tenka aplenkti Jeruzalės skersgatviu, tačiau tęsti kelionę link senamiesčio įmanoma po 19 val. – kitu laiku sukti galima tik dešinėn į Savanorių prospekto kalną. Pats prospektas įkalnės pradžioje susiaurėja iki dviejų eismo juostų. Eismo ribojimai E. Ožeškienės gatvėje buvo numatyti iki rugpjūčio 31 d., tačiau žemėti praeities „kauniečiai“ grafiką gali kiek pakoreguoti.

Kaip skelbta anksčiau, šiame rekonstrukcijos etape bus iš pagrindų atnaujintos „Kauno vandenų“ vandentiekio trasos, pakeistos troleibusų kontaktinio tinklo atramos, gatvės apšvietimo stulpai.

Daugiau skaitykite ČIA.