CAR-T yra daug žadantis vėžio gydymo būdas, jau susilaukiantis ir mokslininkų, ir gydytojų, ir pacientų dėmesio. JAV maisto ir vaistų administracija yra patvirtinusi dvi CAR-T terapijos versijas, kuriose iš paciento kūno paimtos T ląstelės yra perprogramuojamos pulti ląsteles su specifiniu proteinu. Šis gydymas veikia puikiai prieš leukemiją, tačiau perprogramuoti T limfocitai negali prasibrauti prie kietųjų auglių.

Mokslininkai mano, kad taip yra todėl, kad vėžys sukuria imuninėms ląstelėms netinkamą aplinką ir jos tampa neveiksmingomis dar prieš pasiekdamos savo taikinį. Mokslininkai nežino, kaip pakeisti vėžines ląsteles taip, kad jos prisileistų imunines ląsteles, tačiau jie gali sustiprinti T limfocitus ir paruošti juos tai nedėkingai aplinkai. Geriausia tai, kad mes jau žinome, kaip tai padaryti - reikia pasitelkti vakcinas.

Prieš keletą metų Masačusetso technologijos instituto mokslininkai pastebėjo, kad jie gali padėti vakcinoms patekti į limfmazgius susiedami jas su lipidų molekulėmis. Taip vakcinos lengviau pasiekia limfmazgius, kur gali sustiprinti CAR-T ląsteles jas stimuliuojančiu antigenu. Pirminiai bandymai su pelėmis parodė, kad ši vakcina veikė.

Pelėms buvo suleista CAR-T ląstelių. Viena grupė taip pat gavo ir vakciną. CAR-T ląstelės buvo praktiškai nepastebimos tų pelių kraujyje, kurios vakcinos negavo. Tuo tarpu modifikuotos CAR-T ląstelės su vakcina sugebėjo įsitvirtinti ir greitai sudarė 65 % visų organizmo CAR-T ląstelių. Netrukus pasirodė ir sustiprintų CAR-T ląstelių poveikis - CAR-T terapija be vakcinos praktiškai neturėjo jokio poveikio kietiems augliams, o vakcina sustiprintos ląstelės išgydė net 60 % pelių.

Negana to, vakcina sustiprinta CAR-T terapija padeda užkirsti kelią pasikartojantiems vėžio atvejams. Mokslininkai išgijusioms pelėms suleido vėžinių ląstelių ir galėjo pastebėti, kaip lengvai imuninė sistema su jomis susitvarko. Nors šis tyrimas buvo atliktas su pelėmis, laboratoriniai bandymai su žmonių ląstelėmis leidžia prognozuoti, kad sustiprinta CAR-T terapija būtų veiksminga ir žmonėms. Mokslininkai tikisi tai išbandyti per artimiausius 1-2 metus.