Grybelis Candida auris tapo rimta pasauline grėsme sveikatai nuo jo aptikimo prieš dešimtmetį, ypač pacientams, kurių imuninės sistemos veikla – sutrikusi, rašoma „The Washington Post“ straipsnyje, paskelbtame interneto svetainėje sciencealert.com.

Grybelis rastas daugiau nei 30 šalių, tačiau tikėtina, kad Candida auris yra daug labiau paplitęs, nes jį sunku aptikti be specializuotų laboratorinių metodų.

Šis organizmas yra atsparus įvairiems priešgrybeliniams vaistams ir gali plisti tarp pacientų ligoninėse ir kitose sveikatos priežiūros įstaigose, sukeldamas infekcijos protrūkius. Grybelis gali sukelti kraujo, širdies ar smegenų infekciją. Tyrimų rezultatai rodo, kad 30–60 proc. infekcijos atvejų baigiasi mirtimi.

Mokslininkams kol kas nepavyko izoliuoti grybelio jo natūralioje aplinkoje ar išsiaiškinti, kaip genetiškai skirtingos grybelio atmainos beveik vienu metu pasirodė Indijoje, Pietų Afrikoje ir Pietų Amerikoje.

Dabar JAV ir Nyderlandų mokslininkai turi naują teoriją. Jie teigia, kad visuotinis atšilimas galėjo suvaidinti esminį vaidmenį. Remiantis antradienį Amerikos mikrobiologų draugijos žurnale „mBio“ paskelbto tyrimo rezultatais, tai gali būti pirmasis naujos grybelinės ligos, atsiradusios dėl klimato kaitos, atvejis.

Grybelinės infekcijos retai užkrečia žmones. „Žinduoliai turi pažangesnes imunines sistemas nei kiti organizmai, be to, daugelis gamtoje aptinkamų grybelių negali augti esant žmogaus kūno temperatūrai“, – sakė Arturo Casadevallis, vienas iš naujojo tyrimo autorių. Jis dirba mikrobiologu ir imunologu Johnso Hopkinso Bloombergo visuomenės sveikatos mokykloje.

Tyrėju teigimu, šiltėjant klimatui, Candida auris pavyko prisitaikyti ir grybelis išmoko daugintis žmogaus organizme, esant 37 °C temperatūrai.

A. Casadevallis su kolegomis iš Teksaso universiteto M. D. Andersono vėžio tyrimų centro ir Utrechto Westerdijk grybelių biologinės įvairovės instituto palygino Candida auris su jam artimiausia grybelio rūšimi ir nustatė, kad mirtinai pavojingas grybelis geba daugintis esant aukštesnei temperatūrai.

„Paslaptingiausia tai, kad Candida auris vienu metu pasirodė trijuose žemynuose, tokį netikėtą grybelio atsiradimą labai sunku paaiškinti, – sakė A. Casadevallis. – Kažkas įvyko, kad organizmas išplito ir ėmė kelti pavojų žmonių gyvybei.“

„Reikia pamėginti nustatyti bendrą priežastį. Juk kalbame apie skirtingus žemynus, bendruomenes ir populiacijas, – kalbėjo jis. – Visus šiuos atvejus vienijantis veiksnys – šiltėjantis pasaulio klimatas.“

A. Casadevallis teigė, jog šis tyrimas nustatė tolesnių studijų kryptį. „Renkame faktų nuotrupas, kad paaiškintume paslaptingą dalyką“, – sakė mokslininkas.

Jei mokslininkams pavyktų rasti pelkę ar ežerą, iš kurio kilo šis grybelis, ir išanalizuoti jo artimiausius giminaičius, jie galėtų smulkiau patyrinėti, kaip Candida auris prisitaikė daugintis esant aukštesnei temperatūrai.

Tiesa, tyrėjai nurodė, kad su visuotiniu atšilimu susiję aplinkos pokyčiai iki galo nepaaiškina grybelio paplitimo.

„Tai įdomi teorija, labai nebloga teorija, tačiau ją reikia įrodyti“, – sakė Luisas Ostrosky, infekcinių ligų tyrinėtojas, dirbantis Teksaso universiteto Sveikatos mokslų centro McGoverno medicinos mokykloje, Hjustone.

Jo teigimu, plačiai naudojami priešgrybeliniai vaistai ir gausiai fungicidais purškiami pasėliai gali būti kitos grybelio paplitimo priežastys.

Štai jo teorija, kodėl grybelis taip staigiai išplito visame pasaulyje: „Visai įmanoma, kad įranga arba vaistas buvo užkrėstas grybeliu gamybos metu, tačiau šios hipotezės taip ir nepavyko įrodyti.“

JAV sveikatos apsaugos pareigūnai sako, kad vaistams atsparus grybelis galėjo būti atgabentas į šalį užsikrėtusio asmens ir išplisti. (Grybelis buvo rastas japonės ausyje 2009 m.; lotynų kalbos žodis „auris“ reiškia „ausis“.) 2016 m. birželio mėnesį JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai įspėjo apie patogeno keliamą pavojų.

Po dviejų mėnesių ligų kontrolės ir prevencijos centrams buvo pranešta apie pirmuosius septynis Candida auris infekcijų atvejus JAV. 2017 m. gegužės mėnesį šis skaičius išaugo iki 77. 2019 m. liepos 12 d. buvo 715 atvejų. Daugelis iš jų nustatyti Niujorke, Naujajame Džersyje ir Čikagoje.

Ant pacientų odos organizmas gali išgyventi kelis mėnesius ar ilgiau, o ant kitų paviršių – mažiausiai mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)