Kaip teigia NASA, kosminės uolos 2019 OD skersmuo – 120 metrų, ir ji lekia 19,17 kilometrų per sekundę (69 012 km/h) greičiu.

Paskaičiuota, kad prieš tris savaites pastebėtas asteroidas trečiadienį arčiausiai Žemės priartės 353650 kilometrų atstumu. Tai gali atrodyti labai toli, tačiau Mėnulis yra toliau nei iš atstumas. Toks atstumas astronominiais mastais yra laikomas artimu atstumu.

Tačiau, kaip teigia NASA, tai nebus vienintelis kosminis vizitas, kuris įvyks trečiadienį. 50 metrų skersmens asteroidas 2019 OE praskries 968 692 km atstumu – pustrečio atstumo iki Mėnulio. O 110 metrų skersmens asteroidas 2015 HM10 aplenks Žemę iš gerokai didesnio atstumo: 4 689 698 kilometrų.

NASA teigia, kad šiuo metu nežinoma jokių asteroidų, kurie artimiausią šimtmetį grasintų didesne susidūrimo tikimybe. Tačiau NASA vadovas Jim Bridenstine perspėja, kad pernelyg atsipalaiduoti nereikėtų.

NASA susidūrimo grėsmės atveju jau yra numačiusi detalų planą: agentūra pasiųstų kosminį laivą, kuris susidurtų su pavojinguoju kosminiu kūnu ir nukreiptų jo trajektoriją. Misija, vadinama „Dvigubo asteroidų nukreipimo bandymas“ (angl. Double Asteroid Redirection Test, DART), siekia pademonstruoti NASA galimybes nukreipti kosmines uolas, kurios būtų pastebėtos keliančiomis grėsmę Žemei. NASA tikisi paleisti tokį kosminį laivą 2021 m. liepą, o bandomasis susidūrimas su jau dabar bandymams parinktu asteroido 65803 Didymos palydovu „Didymoon“ turėtų įvykti 2022 spalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)