Kaip rašo livescience.com, abu povandeniniai laivai, kurie buvo nuskandinti 1941 metais, praėjusią savaitę tiesiog išnyko. Apie tai, kad jie kažkada gulėjo jūros dugne, byloja tik likę metalo laužo likučiai ir žymės smėlyje.

Nuskandintuose olandų povandeniniuose laivuose HNLMS O 16 ir HNLSM K XVII taip pat buvo likę 79 įgulos narių kūnai. Jie dingo kartu su povandeniniais laivais.

Nuskendęs povandeninis laivas

O kaip nutiko, kad ne vieną toną sveriantys du povandeniniai laivai tiesiog išnyko? Kaip teigia olandų vyriausybės pareigūnai, tikėtina, kad metalo laužo „medžiotojai“, nusprendė laivus pavogti. Šiame regione metalo laužo rinkėjai jau įprato vogti metalą iš jūros dugno: net 40 Antrojo pasaulinio karo laivų skenduolių buvo išrinkti ir išnešti. Apie tai dar 2017 metais rašė The Guardian. Tokie metalo laužo rinkėjų darbai išniekino 4500 įgulos narių ilsėjimosi vietas. Kūnų atrasti nepavyko.

Norėdami pasisavinti nuskendusį povandeninį laivą, metalo laužo rinkėjai pirmiausia turi išsprogdinti laivo šoną, o tada kelias dienas ar net savaites praleidžia iš laivo išnešdami viską, kas vertinga. Laivą jie „švarina“ ne bet kaip, o net su kranu.

Toks nelegalus darbas nėra lengvas, tačiau nusikaltėlių vargas atsiperka dešimteriopai: kartais jiems pavyksta surinkti kelių milijonų vertės geležies. Taip pat dažnai vertingi būna ir radiniai pačiame laive: variniai laidai, fosforo bronzos sraigtai.

Karo metu nuskandinti povandeniniai laivai yra saugomi tarptautinių sutarčių: laivai yra pripažinti kaip nepažymėtos kareivių kapinės. Deja, tai nesustabdo metalo laužo rinkėjų. Per daugelį metų jie sugebėjo išrinkti ir išniekinti amerikiečių, olandų, anglų, australų ir japonų laivus, kurie nuskendo Pietryčių Azijos vandenyse.

Dar 2018 metais Malaizijos vyriausybės atstovai pasirašė susitarimą su olandų užsienio reikalų ministrų, siekiant apsaugoti olandų laivus, kurie nuskendo prie Malaizijos krantų. Sutartis buvo pasirašyta po to, kai 2016 metais dingo trys olandų laivai, kuriuose buvo 2200 įgulos narių kūnai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)