Tiesą sakant, turi praeiti daugiau nei ketveri metai, kad šviesa keliautų iš artimiausios žvaigždės į mūsų Saulės sistemą, rašo sciencealert.com. Egzoplanetos yra mažos ir tamsios, o Paukščių takas – it neišsemiama šieno kupeta astrononams tyrinėti.

Ir nepaisant mažos tikimybės, astronomams pavyko užfiksuoti tūkstančius egzoplanetų nuo to laiko, kai astronomų komanda patvirtino, kad egzoplanetos egzistuoja. Šis patvirtinimas buvo 1991 metais spalio mėnesį. O šių metų birželis buvo svarbus etapas: tyrėjai užfiksavo 4000-ąją egzoplanetą.

Norėdami paminėti šią progą, du menininkai surinko visus duomenis ir sukūrė trumpą animacinį žemėlapį, kuriame matome, kaip per metus astronomams sekėsi ieškoti egzoplanetų.

Konstanta.lt tuo pačiu kelia klausimą: o kur dar gausybė galimai atrastų, bet nepatvirtintų, rezultatų? „Ir, aišku, šimtai milijardų tų, kurios dar laukia mūsų žvilgsnių? Bet ir keturi tūkstančiai yra labai daug, nes šie duomenys leidžia mums pasakyti labai daug apie planetų savybių pasiskirstymą, padėtis Galaktikoje, ryšius su žvaigždėmis, evoliuciją ir tinkamumą gyvybei“, – rašoma portale.