Tai numatantį susitarimą ketvirtadienį pasirašė ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius ir CERN atstovai.

„Tai yra didžiulis laimėjimas į technologijas kuriančius verslus orientuotai Lietuvai ir visai startuolių bendruomenei: atsiveria unikali galimybė pasinaudoti naujausiais CERN išradimais, duomenų baze ir patirtimi, sukaupta vystant inovatyvius produktus nuo techninės koncepcijos iki realios rinkos“, – pranešime teigė V. Sinkevičius.

Jo teigimu, inkubatoriai turės didelę reikšmę viso regiono mokslo ir verslo plėtrai. Ministras tikisi, kad pirmieji startuoliai pradės veikti jau šiemet.

Centras rems novatoriškų idėjų kūrimą ir taikymą su CERN veikla susijusiose techninėse srityse, pranešė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Vilniaus Saulėtekio slėnio bei Kauno mokslo ir technologijų parkuose įsikursiančių įmonių darbuotojai galės apsilankyti CERN tyrimų centruose ir gauti techninę bei konsultacinę pagalbą, be to, jos galės naudoti CERN prekių ženklą, bus paprasčiau iš CERN įsigyti technologijų licencijas.

Lietuva, CERN asocijuotąja nare tapusi tik prieš metus, tapo dešimtąja šalimi, kurioje organizacija steigia verslo inkubatorių. CERN inkubatoriaus veiklą koordinuos Lietuvos inovacijų centras.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, sausį Davose susitikusi su CERN direktore Fabiola Gianotti, sakė, kad Lietuva pirmoji iš asocijuotųjų CERN narių galės pasinaudoti naujais organizacijos išradimais, duomenų baze ir sukaupta patirtimi.

Lietuva su CERN bendradarbiauja nuo 1993 metų, vykdo bendrus projektus su Vilniaus, Vilniaus Gedimino technikos, Kauno technologijos, Lietuvos sveikatos mokslų universitetais, lazerių gamintojais „Ekspla“ ir „Standa“.

Narystė organizacijoje Lietuvai kainuos apie 900 tūkst. eurų per metus.