GPS trikdymo įranga veikia gan paprastai. Ji siunčia stiprius GPS signalus, kuriuos intepretuodami GPS imtuvai nebegali suprasti, kur iš tikrųjų yra. Įprastai GPS signalus siunčia palydovai, tačiau tie patys signalai gali būti atkartojami ir ant žemės. Dabar ši technologija pridaro problemų ir lėktuvų pilotams, skraidantiems virš Artimųjų Rytų.

Rusija greičiausiai maskuoja Chmeimimo oro pajėgų bazę Sirijoje. Tai nustatė Teksaso Universiteto mokslininkas Toddas Humphreys. Jis ištyrė vietoje užfiksuotus signalus, taip pat patyrinėjo duomenis, kuriuos fiksuoja Tarptautinė Kosminė Stotis. Palydovinės navigacijos specialistas yra 90–95 proc. įsitikinęs, kad GPS trikdymo įranga yra būtent Chmeimimo bazėje. „Signalai yra tokie stiprūs, kad juos galiu pamatyti ir iš kosmoso“, vaizdžiai situaciją apibūdino mokslininkas.

Šios GPS trikdymo įrangos veikimas buvo pastebėtas dar 2018-ųjų pavasarį. Tuo metu netikri signalai buvo labiausiai pastebimi aukštai skrendančių komercinių lėktuvų. Tuo tarpu žemiau skrendantiems orlaiviams GPS trikdymo įranka trukdė labiau. Tai patvirtina, kad įrenginiai yra ant žemės – signalų aprėptis didėja tolstant nuo šaltinio, todėl didesniame aukštyje plotas, kuriame patiriami GPS trukdžiai, yra didesnis.

Tačiau pastarąsias kelias savaites GPS trukdžiai patiriami net Tel Avivo Ben Guriono bei Larnakos tarptautiniuose oro uostuose. Tai reiškia, kad buvo pakeista įrangos padėtis – greičiausiai ji buvo perkelta kur nors aukščiau.

GPS trikdymas pradėtas po dronų atakų Chmeimimo bazėje. Maži, primityvūs dronai, pasirodo, galėjo būti valdomi GPS signalais. Kartu ši įranga saugo bazę ir nuo pilotuojamų karinių orlaivių atakų. Tiesa, GPS trikdžių keliamų problemų kariniai orlaiviai galėtų išvengti pasitelkę modernias technologijas ir kitus navigacijos būdus.

Pranešama, kad Rusija tokią įrangą taip pat naudoja Kryme, greičiausiai ji buvo išbandoma ir Baltijos jūroje. Balandį paskelbta ataskaita, kuri užfiksavo net 10 tūkstančių GPS trikdymo atvejų, daugelis jų gali būti atsekami iki Rusijos.